Накопичувальні пенсії-альтернатива, яку пропонують українцям вже в найближчому майбутньому. Про найважливіші моменти розповіли в Мінсоцполітики.

"Близько 7000 гривень-це приклад того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем. Він показує, як саме це працює, за яких умов можна забезпечити пенсію з двох джерел на рівні не нижче 40% від заробітної плати, що буде відповідати стандартам, які Україна зобов'язалася виконувати згідно Конвенції МОП", - сказано в повідомленні.

Навіть при невеликих внесках 4% від заробітної плати, які пропонуються для запуску обов'язкових пенсійних накопичень, і прибутковості + 0,25% на місяць вище інфляції (приблизно 3% вище інфляції на рік) це можливо. Можна розрахувати і інші приклади, задавати різні розміри внесків і різні відсотки прибутковості, щоб подивитися, як будуть змінюватися результати, але принцип залишиться той же.

Для прикладу всі розрахунки зроблені в сьогоднішніх цінах, щоб не сперечатися про прогнози інфляції, і побудована модель для людини, яка:

* отримує заробітну плату 15 000 гривень на місяць

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

* працює і накопичує з 25 до 60 років (має 35 років стажу)

* на свій пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця протягом періоду роботи отримує 2% від зарплати з сум сплаченого ним ПДФО та додатково 2% від зарплати з сум ЄСВ, який за неї заплатив роботодавець (всього 4% - 600 гривень),

* після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію протягом 15 років,

* весь час накопичення кошти людини працюють з прибутковістю 0,25% вище інфляції в місяць (приблизно 3% вище інфляції в рік),

* отримує пенсію з солідарного рівня на рівні середньої на сьогодні-3 624 гривні (станом на 01.03.2021).

У цьому прикладі середня пенсія за накопичувальною системою за 15 років у людини складе 3 117 гривень.

Разом із солідарною пенсією людина отримуватиме 6 741 гривню, що складе 45% від її зарплати.

Раніше ми повідомляли, знімуть із зарплати, стипендії і навіть пенсії, на скільки штрафують боржників по аліментах.

Як повідомляв "Знай.uа", українцям змінять порядок отримання пенсій, кому стане простіше.

Також "Знай.uа" писав, що Ощадбанк залишив пенсіонерів без виходу, грошей не бачать місяцями.