З сусідньої Російської Федерації прийшли новини зі світу хірургії. Так, в московському НДІ невідкладної дитячої хірургії та травматології розповіли про складну операцію, проведену без розрізів.

У відділенні ендоскопії розповіли, що хлопчика водили по лікарях вже давно. Перші скарги на чорний стул — ознака кровотечі в шлунково-кишковому тракті - з'явилися ще в середині січня 2021 року.

Про це стало відомо завдяки повідомленню Telegram-каналу "Mash".

Магніти в шлунку хлопчика, фото: Telegram
Магніти в шлунку хлопчика, фото: Telegram

"Складно сказати, як і чому малюк наївся магнітів, але шлунок вже почав їх перетравлювати. З таким продуктом травному тракту впоратися не вдалося — з'явилися кровотечі. Це помітили батьки і передали сина до рук лікарів НДІ невідкладної дитячої хірургії та травматології. Медики зрозуміли, що хоч кульок і дуже багато, але вони все ще в шлунку. Значить, можна обійтися без розрізів і витягнути їх спеціальним захопленням. Але і тут виявилося непросто: гострі краї (через шлунковий сок) могли порізати слизову, а самі кульки магнітилися до інтрументу "захоплення". У підсумку операція йшла складно і довго - дві години, але завершилася успішно: хлопчисько врятований!", - повідомляють автори публікації.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Магніти зі шлунка хлопчика, фото: Telegram
Магніти зі шлунка хлопчика, фото: Telegram

Пізніше з'ясувалося, що магнітики утворили в шлунку цілий конгломерат. Під дією травних ферментів і соляної кислоти, деякі кульки деформувалися, в результаті чого на них утворилися гострі краї, які травмували слизову оболонку.

За допомогою ендоскопічного захоплення сторонні тіла було видалено в ході довгої операції, яка тривала 2 години. За раз вдавалося дістати від 1 до 4 кульок, а всього їх виявилося 209 штук.

Хлопчикові, як вважають медики, пощастило, що елементи конструктора залишилися в шлунку і не потрапили до кишечника. В іншому випадку довелося б робити відкриту операцію. Крім того, магніти, притягнуті через петлі кишечника, могли б викликати прорив травного тракту, що несе пряму загрозу життю.

Раніше повідомляли, у Львові померла легендарна викладачка, студенти у скорботі: "Віддала своє кохання".

Як повідомляв Знай.uа, на Львівщині померла мати колеги Папи Римського Блаженнішого Святослава: "Ти була моєю музою".

Знай.uа писав, жінка народилася з рідкісним захворюванням, без одної з грудей: що таке польський синдром.