Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроект № 3695 "Про забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною", який передбачає декретну відпустку для чоловіків.

Відомо, що "За" проголосували 269 народних депутатів. Закон дозволяє право батька або матері на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чоловіки можуть скористатися декретом лише в разі, якщо мама вийшла на роботу або ж знаходиться в лікарні протягом тривалого часу.

Дитина, фото: Getty Images
Дитина, фото: Getty Images

Також работадатель може надати одному з батьків частково оплачувану відпустку по догляду за дитиною за власні кошти. Працюючий батько повинен повідомити роботодавця не пізніше, ніж за десять днів до дня дострокового припинення подібної відпустки, відповідно до закону.

Крім цього, вводиться новий вид відпустки під назвою "одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини". Його тривалість становить до чотирнадцяти календарних днів. Скористатися ним може: чоловік, дружина якого народила дитину; батько дитини поза зареєстрованого шлюбу, але при спільному житті; Дідусь, Бабуся та інші повнолітні родичі малюка, які доглядають за дитиною за умови, якщо батько - самотній.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

мати з дитиною, фото Pxhere
мати з дитиною, фото Pxhere

Нагадаємо, Володимир Зеленський анонсував боротьбу з олігархами: питання Донбасу залишилося в таємниці

Як повідомляв "Знай.ua", 14 це багато чи мало? Олена Зеленська поставила важливе питання про чоловіків

Знай.ua писав, Рада прийняла законопроект про розмитнення євроблях: що потрібно знати водіям