З 19 квітня в Україні стартує Вербний тиждень, який триватиме аж до самого Великодня. Що можна, а що не можна робити в цей час.

Пов'язаний цей тиждень з низкою традицій і заборон, а його дата, як і Великодня, змінюється щорічно. Стартує вiн рівно за два тижні до світлого свята.

У перший день прийнято, щоб теща прийшла в гості до молодої сім'ї з подарунками, але, при цьому важливо не тримати зла на молодих. Разом з подарунком потрібно побажати всього найкращого сім'ї, від чистого серця.

Великдень, скріншот: Youtube
Великдень, скріншот: Youtube

У Лазареву суботу, яка цього року випала на 24 квітня, шанують диво воскресіння праведного Лазаря. Категорично заборонено скаржитися на життя, когось засуджувати, а також матюкатися. Всі думки в цей день повинні бути виключно чистими.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження
Показати ще

У саме ж Вербну неділю, 25 квітня, віруючі починають згадувати Вхід Господній в Єрусалим. У цей день потрібно відвідати нічну або ранкову службу, а також освятити квітучі верби з «котиками».

Гілочками прийнято легко "шмагати" рідних і повторювати при цьому фразу: "Не я б'ю, верба б'є. Будь великим як верба, здоровим, як вода і багатим, як земля".

Верба - фото Рівне 1
Верба - фото Рівне 1

Категорично заборонено в Вербну недiлю їсти їжу тваринного походження, потрібно дотримуватися Великого посту. Також не можна лихословити, з кимось лаятися, провокувати людей, і так далі.

Жінкам заборонено у Вербну неділю в'язати, жити, проводити домашні роботи або ж прибирати в будинку.

Церква, фото: скріншот з відео
Церква, фото: скріншот з відео

Якщо дотримуватися всіх цих правил, тоді Великдень вдасться, і нічого поганого статися не повинно.

Нагадаємо, скільки цього року викладемо за Великодній кошик - "золоті" яйця і дешеві паски.

Як повідомляв "Знай.ua", глава ПЦУ Епіфаній перерахував головні заборони Великого посту, чого категорично не можна робити перед Великоднем.

Також "Знай.ua" писав, що кияни ризикують зустріти Великдень на локдауні.