21 квітня на міжбанку спостерігалася напружена атмосфера, а масштаби угод на майданчику Bloomberg збільшилися з $103 млн до $156 млн (за участю великих покупців і продавців).

На зростання валют вплинув виступ президента Росії Володимира Путіна, від якого чекали на заяву про ситуацію в Україні. Банкіри не чекали прямої загрози від РФ, але побоювалися паніки іноземців, які працюють в Україні. Про це пише "Страна".

"У нас ніхто по-справжньому не вірив, що Путін почне робити сенсаційні заяви щодо ситуації на Донбасі або по Україні в цілому. Всі боялися, що він роздражнить іноземних спекулянтів, які щодня обговорюють тему військ РФ на українському кордоні. Ні в Штатах, ні в Європі ЗМІ нічого оптимістичного щодо відносин Україна-РФ не пишуть. Найменший натяк на загрозу і нерезиденти від нас біжать. Що створює серйозні проблеми нашому міжбанку. У нас крихітний ринок, де навіть невелика покупка іноземця може провокувати обвал. Сидимо на вулкані", - заявив заступник голови правління одного з банків.

Нацбанк, зима - фото Знай.ua
Нацбанк, зима - фото Знай.ua

Торгівля на міжбанку починалася з 2-копійчаного зростання долара. А після виступу Путіна з покупками "зеленого" на торги вийшли іноземці. Скарбники виділяли Сітібанк – головний скупник/продавець ОВДП (облігацій внутрішньої держпозики) і долара в інтересах західних торговців.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Через це курс валют почав стрімко збільшуватися: спочатку на 28,11 грн/$, а потім на 28,15 грн/$. В кінці торгів котирування різко відкотилися, і міжбанк закрився 28,06-28,09 грн/$.

Нагадаємо, "ПриватБанк" підвищує тарифи і вимагає декларації про доходи, українці масово скаржаться на нові правила.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Державному бюджеті на 2021 рік передбачено, що в Україні курс долара буде на рівні 29,1 гривень/долар.

Також портал Знай.uа писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки.