26 квітня 2021 року - це день, що став 35-ю річницею Чорнобильської катастрофи, яка потрясла весь світ.

Тому, на честь пам'яті про ті події, ліквідатори аварії на ЧАЕС, науковці, експерти та культурні діячі представили програму заходів. У ній візьме участь не тільки Україна, а й інші держави.

Чорнобиль, фото: Знай.ua
Чорнобиль, фото: Знай.ua

"Ця важка подія вплинула на весь світ, а особливо - на українців, які роками живуть з Чорнобилем у серці. Однак 60 відсотків з нас, згідно з результатами останніх соціологічних досліджень, все ще не обізнані в темі, не знають дати аварії і досі вірять радянським "фейкам" про радіацію", - заявляє один з розробників Валерій Коршунов.

Чорнобиль, скріншот: Youtube
Чорнобиль, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

В результаті аварії на Чорнобильській АЕС протягом перших 3 місяців померла 31 людина. Відомо, що 134 ліквідатори перенесли гостру променеву хворобу. А високі дози опромінення послужили причиною тисяч додаткових смертей.

Чорнобиль, фото: Знай.ua
Чорнобиль, фото: Знай.ua

На одному зі знімків зображена мати ліквідатора Зінаїда Рутковська, син якої помер багато років тому. Жінка не пам'ятає ні його дати народження, ні смерті, а також те, скільки їй років. По всій її квартирі розвішені фото рідних, на зворотному боці яких вона пише листи померлим синам.

Чорнобиль, скріншот: Youtube
Чорнобиль, скріншот: Youtube

Фотограф Анатолій Клещук зобразив момент з переселенцями із зони відчуження, для яких Радуниця - єдина можливість побувати в рідних місцях і відвідати могили родичів.

Необхідно було евакуювати все населення В радіусі 30-кілометрової зони навколо АЕС. Це понад 115 тисяч осіб, і більше 600 тис.людей брали участь у ліквідації наслідків аварії.

Чорнобиль, скріншот: Youtube
Чорнобиль, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що знаходиться всередині саркофага ЧАЕС: дивовижні кадри через 35 років після вибуху

Як повідомляв "Знай.ua", помер Анатолій Дятлов з "Чорнобиля" HBO: акторові було 55 років

Знай.ua писав, в заповіднику "Асканія-Нова" знайшли десятки загиблих птахів: "Люди непорядні..."