На Великдень можна самому вдома освятити паски, однак слід робити це правильно і підібрати певні слова.

Відомо, що віруючі завжди приходили до храмів у Велику суботу напередодні Христової Неділі. В основному освячення яєць і пасок починається з ранкового богослужіння. У Велику Суботу молитва звучить наступним чином. Її проголошення важливо починати після вигуку "Благословен Бог наш!".

Йдеться про тропарі другого гласу:

Егда понизшел єси до смерті, животі Безсмертний, тоді пекло умертвив єси блиском Божества: егда ж і помершія від пекла воскресив єси, вся сили небесні взиваху: Жізнодавче, Христе Боже наш, слава Тобі

Будинки ж освячення відбувається триразовим окропленням святою водою і проголошенням наступної молитви:

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Благословляється і освячується їжа ця кропленням води ця священні, в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Вона така ж, як і в інші дні, і нічим не відрізняється. Але такі молтиви, які можуть вимовляти тільки священики, краще не використовувати. Тому можна скористатися повсякденними словами на благословення їжі.

Отче наш, іже єси на небесах! Нехай святиться Ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, яко на небі і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і залиш нам борги наші, якоже і ми залишаємо боржником нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукаваго.

Але існує і доповнення на благословення великодніх страв.

Господи Ісусе Христе Боже наш, по великій скорботі Хреста і страждань твоїх радості безмірною триденним Воскресінням всіх исполнивий! Дякуємо Тобі, яко сподобив єси нині і нас, терені посту вчинили, досягнути святих цих днів і радості світлого твого Воскресіння причастниками бити. Дякуємо Тобі, яко по милосердю твоєму і невимовному поблажливості до немощем нашим утішаеші нас і трапезою святковою в підкріплення і втішання немічної плоті. Тимже молимо Тебе, благослови цей пасхальний хліб, млеко огустевшее, яйця та інші пасхальні їжі, наіпаче ці, від ніхже, кориться статуту Церкви, в мимошедшіе дні посту утримувалися раби Твої, нехай будуть вони куштують їх з подякою во здравіє, в підкріплення сил тілесних, в радість і радість, та всяке достаток імуще, рясніти будемо і в справи блага, і від повноти вдячнаго серця славити Тебе, воскресшаго, Пітающаго і утішающаго нас, купно ж з тобою і безначальнаго твого Отця і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, предстоятель УПЦ закликав вірян дотримуватися санітарних норм під час Великодніх богослужінь

Як повідомляв "Знай.ua", Ісус з'явився українцям у небі перед Великоднем, віруючі в екстазі: "Хороший знак"

Знай.ua писав, українцям заборонили наближатися до ікон на Великдень