У житті бувають різні ситуації, і в Міністерстві юстиції України нагадують, що ніхто не застрахований, можна стати свідком ДТП. Звичайно, не дай Боже, можна і потрапити до жахливої ситуації, опинившись постраждалим.

Саме тому фахівці вирішили детально розповісти, як захистити права осіб, які постраждали в ДТП, і забезпечити їм відшкодування завданих збитків.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Мін'юсту України в мережі Facebook.

Аварія, фото: Getty Images
Аварія, фото: Getty Images

"Досить часто, особливо у великих містах, можна побачити, а можливо і стати очевидцем дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) за участю різних учасників дорожнього руху. Як же захистити права осіб, які постраждали в ДТП, і забезпечити їм відшкодування завданих збитків.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Факт ДТП оформляється працівниками поліції, які можуть викликати учасники ДТП або очевидці. Після притягнення до адміністративної відповідальності водія, який винен у скоєнні ДТП, потерпілому слід звернутися до страховика, який забезпечив транспортний засіб заподіювача шкоди, за виплатою страхового відшкодування.

Інший варіант для водіїв-учасників ДТП - скласти так званий "європротокол", повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду відповідно до встановленого моторним (транспортним) страховим бюро зразка. Зробити це можна при наступних умовах:

- експлуатація таких транспортних засобів здійснюється особами, відповідальність яких застраховано;

- відсутні травмовані (загиблі) люди;

- у водіїв є взаємна згода щодо обставин скоєння ДТП;

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції.

Захист прав осіб, які постраждали в ДТП та відшкодування завданих збитків, у випадку незгоди з розміром страхового відшкодування або відмовою в його виплаті, здійснюється за загальними правилами цивільного судочинства в суді.", - повідомляється в публікації.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, пасажирів поїзда Укрзалізниці ледь не залило дощем просто у вагоні: врятували відра.

Як повідомляв Знай.uа, масштабна аварія влаштувала харків'янам солодке життя, що змиває все: "Чисто Венеція!".

Знай.uа писав, у Києві кур'єр-камікадзе влаштував патрульним веселу нічку: демон на мопеді.