Вже у вівторок, 18 травня відбудеться перший півфінал пісенного конкурсу "Євробачення-2021", де Україну представить перспективний гурт Go_A. Пройде він в нідерландському місті Роттердам, і вже були проведені перші репетиції.

Україну і учасників завжди добре сприймають в Європі, практично за 20 років участі вдалося виробити репутацію. Навіть, незважаючи на величезну кількість скандалів, які переслідують конкурсантів чи не щороку. Зараз ми згадаємо про найгучніші.

За правилами конкурсу, політика заборонена в будь-якому з її проявів, однак, ні року не пройшло ще без політичного скандалу. Не обійшли стороною вони і Україну.

2005

Вперше проблеми наздогнали нас в 2005 році, коли пісенний конкурс проводила Україна, після перемоги Руслани. Яку, до слова, донині часто згадують у Європі.

У той рік представляти нашу країну вирушив гурт "Гринджоли". Вони написали гімн "Помаранчевої революції", яка відбулася за півроку до конкурсу.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Там були присутні імена українських політиків, що не сподобалося самим організаторам, так як це суперечить правилам конкурсу. Слова довелося змінити, і гурт допустили до участі.

Їм вдалося набрати лише 30 балів, з якими вони зайняли 19 місце. Це був найгірший результат країни на конкурсі, на той момент.

2007

Минуло всього лише два роки, і знову скандал. У 2007 році на конкурс відправили епатажну Вєрку Сердючку. Українці сприйняли цю новину неоднозначно, і кричали, що це ганьба. Більш того, в центрі навіть спалювали опудало зірки.

Як виявилося, це було не єдине випробування, яке чекає Андрія Данилка. У пісні, з якою він представляв країну в Гельсінках, є рядок "Лаша Тумбай", однак, багатьом чулося "Раша Гудбай", що і стало пізніше таким собі мемом.

Вєрка Сердючка, фото: Facebook
Вєрка Сердючка, фото: Facebook

Незважаючи на всі труднощі, Вєрка Сердючка посіла друге місце, трохи не вистачило балів, щоб обійти Марію Шерифович з Сербії. Через практично 15 років після конкурсу, знаменитість є одним з найбільш знакових учасників за весь час.

2015

У 2015 році Україна пропустила конкурс через ситуацію, що загострилася на Донбасі.

2016

Вже через рік, з оновленим Національний відбором Україна повертається на Євробачення разом з Джамалою, з композицією "1944". Пісня про те, як депортували кримських татар з півострова, що є для співачки особистим болем. Саме біль своїх предків вона вирішила донести до всієї Європи.

Джамала, фото: Eurovision
Джамала, фото: Eurovision

Однак, багато, зокрема росіяни, сприйняли це як докір у свій бік після анексії Кримського півострова в 2014 році, і навіть подавалися численні скарги, з проханням відсторонити Україну від участі.

Номер і пісня дівчини підкорили серце журі та глядачів, і вона посіла перше місце. Це була друга перемога для України, і конкурс 2017 року знову пройшов у Києві.

2018

Цей скандал, на щастя, не вибрався за межі України, але наробив багато галасу. Національний відбір виграв Костянтин Бочаров, який ще відомий як Melovin.

Це не сподобалося доньці легендарної української артистки Ніни Матвієнко. Тоня написала гнівний пост у себе на сторінці в соціальній мережі Instagram, де "наїхала" на представника України на пісенному конкурсі "Євробачення-2018".

"No comments! #євробачення2018 #язатаяну #тількиневін #катаракта #грьобанімалолєткі #продуктстб", - так відреагувала Антоніна Матвієнко на перемогу хлопця.

Пост Тоні Матвієнко, фото: скріншот
Пост Тоні Матвієнко, фото: скріншот

Хештег" катаракта " вона використовувала для того, щоб підкреслити фішку артиста. Він завжди носив на одному оці лінзу білого кольору, що і стало його особливістю, завдяки якій він запам'ятався Європі.

В результаті артист зайняв 17 місце - 26 по журі і 7 по глядачам. Багато хто досі возмузщен балами журі, адже там простежувався злив учасника.

2019

Крайнім гучним скандалом став Національний відбір у 2019 році. Його перемогла співачка Анна Корсун, яка відома по всьому світу під псевдонімом Maruv. Її хіт "Bang" з перших днів зайняв перші місця у всіх чартах, тому навіть ніхто не здивувався перемозі.

Здавалося б, ще одна потенційна перемога у нас в кишені. Букмекери підняли конкурсанта з кінця списку в топ-5. Але, через співпрацю співачки з російським лейблом почалася метушня.

Під час ефіру Ганні Корсун почали ставити незручні питання, які були пов'язані з її діяльністю в країні-агресора.

Через кабальні умови контракту, як розповіла сама дівчина, їй довелося відмовитися від ідеї представляти свою країну на конкурсі, і це був другий пропущений рік для країни.

Але, в Тель-Авіві все ж були українські артисти-організатори запросили виступити Вєрку Сердючку, яка з радістю погодилася, і виконала пісню переможниці 2018 року.

Зараз же, нас представить гурт Go_A, який виграв національний відбір в 2020 році. Через пандемію тоді конкурс довелося скасувати, і участь гурту перенесли на 2021.

Конкурсанти знаходяться в Роттердамі, і проводять репетиції перед півфіналом. До слова, завдяки старанній підготовці, букмекери високо оцінили шанси гурту, і зараз ми знаходимося в топ - 10 серед усіх учасників.

Тут також не обійшлося без проблем. Через погане самопочуття, солістка Катерина Павленко була змушена пропустити другу репетицію, і її замінила статистка з Нідерландів.

Дівчині довелося навіть здати тест на коронавірус, який, на щастя, виявився негативним. Це означає, що вона зможе виступити на сцені у вівторок, 18 травня. Конкурсантам залишається лише побажати удачі, і з нетерпінням чекаємо виступ.

Нагадаємо, що гурт Go_A прогулявся по Роттердаму і познайомилася з суперниками.

Як повідомляв портал Знай.ua, перша репетиція Go_A на" Євробаченні 2021 " підняла Україну в топ-10 і опустила Росію.

Також Знай.uа писав, що Go-A впевнено почали завойовувати любов Європи на" Євробаченні-2021":"посіли перше місце".