Безкоштовний громадський транспорт – це цілком реально. У програмі «Що далі?» з Вікторією Панченко на каналі «Знай24» голова громадської організації «Асоціація перевізників Києва та області» Ігор Мойсеєнко пояснив, що цього можна досягти за умови дотування транспорту містами.

Гість програми зазначає, що безкоштовний проїзд у громадському транспорті практикують у Європі, наприклад, у Таллінні. «Всі витрати по транспорту - вони повністю лягають на міський бюджет», - пояснює він. На думку Мойсеєнка, з технічного боку це цілком можливо влаштувати і в Україні.

Система громадського транспорту, пояснює експерт, працює так, що кошти пасажирів за проїзд формують бюджет міста і місто відповідно оплачує роботу перевізника. Він розповідає, як це виглядає у європейських країнах та Варшаві зокрема: 70% - це дотування міста, а на 30% транспорт сам себе окупає. Тобто, каже голова громадської організації, транспорт збитковий та дотаційний всюди.

«Маленькі міста можуть практикувати з хорошими бюджетами такі моменти. Але це стосується якраз, безкоштовний проїзд - тільки для жителів міста», - зазначає гість програми. Тим не менш, він вказує й на певні труднощі введення безкоштовної системи проїзду: половину міського бюджету доведеться віддавати на купівлю роботи транспорту, а найбільше, чого вдасться досягнути, це популізм.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Принагідно Мойсеєнко розповідає і про практику, коли жителі міста мають змогу користуватися громадським транспортом за спеціальними картками, а приїжджі повинні платити - 3 євро. Він підтримує введення цієї системи і у столиці України. «Для жителів, які купують місячні проїзні, піврічні проїзні - для них повинна бути гнучка система знижок», - каже Мойсеєнко. Він підкреслює, що за умови ціни проїзду у 8 гривень за місяць українці в Києві витрачають ту ж суму, що й поляки у Варшаві.

Нагадуємо, Мойсеєнко розповів, чи очікувати киянам нових підвищень цін на проїзд в маршрутках.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кличко пустить трамваї з вокзалу в центр Києва.