З давніх часів процес вишивання був справжнім ритуалом-за нього бралися в певні дні, з чистими світлими думками, закладаючи позитивну енергію в свою роботу.

Жінки володіли "мовою" орнаментального письма, де через кольори, лінії, візерунки створювали абсолютно унікальну річ, в якій закодували добру долю для себе, або рідну людину.

Характерна ознака давньої вишивки - її лаконічна досконалість. Візерунки вишивок-це особливі письмена. Ці сакральні коди, які жінки переносили на біле полотно. З давніх століть, з роду в рід і донині, передає vsviti.

Стародавні символи родючості

Коло

Відомо, що найбільш древніми є прості геометричні орнаменти. Коло є одним з перших і символізує сонце. Коло походить з язичницької релігії, де означає Божественну, життєву енергію. Коло також показує безперервність буття і вічність.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Квадрат

Квадрат є одним з центральних в орнаментах багатьох культур. Він символізує досконалість, гармонію і порядок. Квадрат в українській культурі є одним із символів землі. Квадрат-знак особливого числа 4, яке українці розуміли як символ першоелементів. Це 4 точки земної кулі: сторони світу; пори року; життєві цикли; частини доби…

Світове дерево

Ще одна його назва-Дерево життя. Даний символ зустрічається в культурі тих народів, модель світобудови яких містить три складових: підземне царство, земний світ і царство небесне. Дерево зображує: коріння-минуле, стовбур – сучасне, крона – майбутнє.

Візерунки зі світовим деревом найбільше підходили великим вишитим рушникам. Довжиною в 3-4 метри, вони прикрашали будинки і храми.

Ромб

Ромб-архаїчний знак. Його пов'язують з плодючістю людини і землі. Ця фігура символізує чоловіче і жіноче начало. Ромб складається з двох трикутників. Але найцікавіше те, що в праукраїнському розумінні три кути ромба тримає жінка (як три кути будинку), а тільки четвертий – чоловік, який завершує цілісність. Ромб, або як його ще називають, Трипільський квадрат-це також образ борони-інструменту, який готує землю до засіву.

Ромби можна було побачити на весільних рушниках і на весільному одязі молодої. Одяг з вишитими ромбами вагітна жінка, повинна була носити до народження дитини. Адже цей символ служив сильним оберегом.

Трикутник

Для наших предків трикутник був символом вузьких воріт, які ведуть до вічного життя. Трикутник символ єдності трьох світів: земного або явного, підземного або невидимого, небесного або духовного. Це три Стихії-вода, Вогонь і повітря.

Трикутники, стикаються вершинами один до одного, нагадуючи "пісочний годинник" і символізують Мир і Антисвіт. А місце їх дотику є своєрідним місцем переходу з одного світу в інший.

Шеврон

На старовинних українських вишивках ми бачимо подібні фігури трикутника – шеврони-це ті самі трикутники, які не мають основи (незамкнуті). Шеврони, які "дивляться" вершиною вниз, означають жіночу, або матеріальну сутність, вершиною вгору – чоловіче, духовне. Також шеврони з спрямованою вниз вершиною порівнювали з жіночим лоном, вмістилищем, в якому зароджується і виношується нове життя.

Спіраль

Хвилясті лінії, сигми і зигзаги пов'язують з водою. Як відзначають дослідники, малюнок вертикально розташованих паралельних зигзагів позначав дощ, що падає зверху, а горизонтальні зигзагоподібні або прямі лінії могли символізувати небесну вологу. Фігура спіралі також означала плинність часу і циклічний рух сонячного диска. Навіть структура людського ДНК подібна схемі цього орнаменту: адже в кожній клітині безперервно відбувається протягом енергій життя.

Хрест

Хрест-один з найпоширеніших знаків у світовій культурі в цілому. Він багатогранний і невичерпний і символізує ідею центричності. Цікаво, що прямий хрест – це символ Сонця, Творця, чоловічого начала. Косий хрест-уособлення жіночого начала, Місяця. Накладення цих двох фігур дає подвійний хрест, або 8-променеву зірку – символ об'єднання двох начал. Відомо, що ще в дохристиянську епоху хрест служив оберегом від злих духів. Також хрест означає гармонію чотирьох стихій: вогню, води, землі і повітря.

Сварга

Даний символ відомий під назвою свастика - це той самий хрест, але в русі. Символ сонячного культу, в магічну силу якого вірили всі стародавні народи. У наших предків він асоціювався з силою домашнього вогнища і сімейним щастям. Сварга може бути ліво - і правобічної. Лише остання означає Рух за сонцем. Сварга, повернута проти годинникової стрілки, вважалася символом оберегового духовного полум'я, а за годинниковою стрілкою – символом сімейного вогнища.

Ключ

Майстрині і різних регіонів України називають цей символ по-різному: на Поділлі говорять "гесики", на Придніпров'ї "ключі", в інших місцях "вужі", "s-мотиви". За формою цей знак-половина свастики, візуально-половина вісімки. Тому йому приписують трактування як "шлях до досконалості". Одяг з "ключовими" символами здатна оберігати енергетику людини від негативних впливів.

Повна рожа

Рожечка, або восьмипроменева зірка утворюється накладенням прямого Хреста (символ чоловічого початку, Сонця) і косого Хреста (символ жіночого початку, місяця). Поєднання цих двох сутностей закономірно дає життя всьому. Повну пику називають також зіркою Матері. Саме такий символ ми часто бачимо на іконах Богородиці.

Кривий танець

Знак, який ще називають нескінченником і меандром. У Стародавній українській символіці його більш м'які вигини асоціюють з водою, гармонійним перебігом життя. Він утворює" вічний " нескінченний орнамент, який тягнеться, немов нитка долі, але завжди повертається до першоджерела. Він зображує життєвий шлях і одночасно є символом вічного буття.

Українські вишиванки завоювали любов усього світу. Наприклад, принцеса Елеонора, дочка короля Бельгії в 2019 році одягла вишиванку в школу.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Марія Бурмака показала свої найдорожчі скарби, львів'яни в захваті: "Краса неземна"

Як повідомляє портал «Знай.иа» День вишиванки: містичний зміст орнаментів українців

Також «Знай.иа " писав, що Харків'янки у вишиванках "ожили" на столітніх фото: російською мовою тут і не пахло