Минув майже рік із моменту жахливої ДТП, яке трапилася на території військової частини в Києві. Тоді п'яний майор Володимир Холодний на білій Toyota Prius скалічив трьох курсанток.

Винуватець вийшов на свободу під заставу і надіслав постраждалим по 10 тисяч гривень, про це пише "Оbozrevatel". У кривавій аварії Тетяна Ніколаєва позбулася ноги, Галині Ніколін київські лікарі дивом врятували травмовану кінцівку. Найважчою була ситуація в Олександри Гуй – вона могла залишитися без обох ніг, але медики в Німеччині змогли врятувати одну.

Галина і Тетяна вже повернулися до навчання в Українській військово-медичній академії, а над майором почався новий суд. Постраждалі дівчата поділилися подробицями події та самого розслідування.

ДТП за участю Володимира Холодного, фото: obozrevatel.com
ДТП за участю Володимира Холодного, фото: obozrevatel.com

Як повідомляється, суд над Володимиром Холодним проходив за скороченою процедурою і справа йшла до вироку. Проте у якийсь момент обвинувачений, який спершу визнавав свою провину, почав вимагати повноцінний процес.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Адвокат постраждалих дівчат Майкл Самуляк припускає, що майор змінив свою поведінку, оскільки йому не вдається домовитися з потерпілими про примирення. Тобто, йому вигідно, щоб судовий процес тривав якомога довше, оскільки він на свободі, а не в СІЗО. Самуляк наголосив, що вони вимагають найсуворішого покарання – 8 років позбавлення волі.

Олександра Гуй, яка перебуває у Німеччині, зазначила, що винуватець сьогодні перебуває на волі, заплативши заставу в 168 тисяч гривень. Крім того, адвокат холодного вже пропустив три засідання, тягнучи час. Обвинувачений раптом захотів детально розібратися в справі, тому що він нібито нічого не пам'ятає.

"Нам він надіслав по 10 тисяч гривень. Хоч ми були проти, адже ці гроші не покриють те, що він покалічив нас на все життя. Чому 10 тисяч? "Тому що більше немає", – це слова Холодного", – розповіла дівчина. Олександра Гуй

Курсантки після ДТП, фото: obozrevatel.com
Курсантки після ДТП, фото: obozrevatel.com

Зазначається, що у той фатальний день у крові майора виявили 2,4 проміле – крайній показник середнього ступеня сп'яніння, через одну десяту проміле настає вже сильне сп'яніння. Дівчата припускають, що Холодний може тягнути час для того, аби їхні емоції заспокоїлися і вони змогли б прийняти простіше вирок, яким би той не був. Водночас у потерпілих курсанток, крім понівеченого на все життя тіла, з'явилися й психологічні наслідки й фобії.

Свідки докладно описали, що трапилося 25 серпня 2020 року

Курсанти приїхали в академію отримати військову форму і заходили в будівлю в порядку живої черги. Приблизно о 16:00 на сходи вийшли майор Холодний і ще двоє офіцерів. Всі вони, за словами свідка Вікторії, були п'яні. Холодний спустився сходами і пішов до стоянки, де стояв білий Prius, і сів за кермо.

Свідки говорять, що він зробив кілька кіл у дворі, ледь не врізавшись у кущі. Тоді ж різко натиснув на газ і влетів у курсанток. Свідки кажуть, що один із двох інших офіцерів у той час просто кудись пішов, а другий "як стояв, спершись на парапет сходи, так і продовжував стояти".

"Автомобіль вилетів на третю-четверту сходинки. Ми відскочили вище, а Галя впала. Бачу, що бампер застряє у неї в нозі. Коли авто починає відкочуватися, я хапаю цей бампер, щоб те їй ноги не відірвало", – згадує Вікторія, яка навіть не помітила, що у неї самої ноги в крові. Вікторія

Тетяна Ніколаєва, фото: obozrevatel.com
Тетяна Ніколаєва, фото: obozrevatel.com

Відомо також, що майора Володимира Холодного тільки 13 серпня 2020 року перевели на посаду начальника курсу факультету підготовки військових лікарів. Але через два тижні, коли скоїв аварію, він вже значився у відпустці. Ще торік він каявся у скоєному і запевняв, що не намагатиметься уникнути покарання.

Сьогодні, як повідомляє Оbozrevatel, він змінив свою думку й повністю почистив свою сторінку в Facebook, залишивши лише один пост за 22 лютого: "Що за люди пішли? Чують краєм вуха... Бачать краєм ока... а потім додумують залишком мозку".

Нагадаємо, фермер з Закарпаття залишив красиві виноградники й пішов просто на передову: "Щоб Україна була". Український захисник Всеволод із позивним "Дід" воює вже сьомий рік

Як повідомляв портал "Знай.ua", простий священник під кулями лікує понівечені війною душі солдат: "Не соромно перед дітьми". Священник розповів про те, як став миротворцем і залишився у війську

Також "Знай.ua" писав, що на Донбасі окупанти вдарили ракетними комплексами по людях і поранили воїна ЗСУ. Ранкове зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил