Чи можна втратити житло через чужі борги? У спільноті «Безоплатна правнича допомога» у соцмережі Facebook дали вичерпну відповідь на це запитання.

Як відомо, почастішали випадки, коли від громадян вимагають повернення чужих кредитних коштів, погрожуючи відібрати житло. Як реагувати та чого дійсно боятися в такій ситуації, відповіли у Арцизькому місцевому центрі з надання БВПД.

За словами фахівця центру Тетяни Соколової, є лише три випадки, коли смс та дзвінки з подібними погрозами варто брати до уваги.

Зокрема, це:

  • Випадок, у якому ви були поручителем по кредиту. Тоді ви несете спільну і рівносильну відповідальність з повернення боргу разом із боржником.
  • Якщо боржник – ваша дружина чи чоловік. Перед законом подружжя вважається таким, що діє узгоджено та несе відповідальність за рішення один одного. Заперечити таку причетність до боргу можна лише через суд, і тільки в тому випадку, якщо кошти не було використано на користь сім’ї.
  • Якщо боржник призначив вас спадкоємцем і помер. Разом зі спадщиною ви отримуєте також всі борги та зобов’язання померлого.

Всі інші випадки не передбачають відповідальності батьків, дітей, братів, сестер, племінників, знайомих та інших осіб за чужі борги.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Борги, скріншот: YouTube
Борги, скріншот: YouTube

Позбавити вас житла за чужий борг можуть, якщо:

  • боржник не повернув борг, а ви уклали з банком договір поручительства;
  • кредитор позивається до суду для стягнення з вас кредитної заборгованості, і суд ухвалив відповідне рішення;
  • якщо держаний або приватний виконавець звернув стягнення на нерухоме майно (житло). Але так діють лише у тому випадку, якщо у вас недостатньо коштів для погашення боргу, і якщо сума боргу перевищує 20 мінімальних зарплат.

У решті випадків дзвінки та смс від колекторів можна сміливо ігнорувати – їхня мета полягає у тому, щоб залякати вас і змусити вплинути на боржника.

«Безоплатна правнича допомога» у соцмережі Facebook

Нагадаємо, раніше Українці скаржаться на погрози від Vodafone: лякають колекторами за борги

Як повідомляє портал «Знай.uа» Мій провайдер або оператор змінює вартість послуг-поради юриста

Також «Знай.uа " писав, що Lifecell довів абонента до істерики, спілкувався з ботом 40 хвилин: "ви до * нчені"