Українцям розповіли, як можна зняти арешт з житла, яке перейшло вам у спадок від померлих родичів.
Про це повідомляє регіональний центр з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях у соціальній мережі фейсбук.
У пана Дмитра помер батько, після чого відкрилась спадщина на квартиру померлого. Проте пізніше з’ясувалось, що за життя спадкодавця на житло був накладений арешт, тому що він був боржником та мав заборгованість зі сплати аліментів.
Чоловік звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Однак, отримав відмову, оскільки виявилось, що на квартиру накладено арешт та заборонено її відчуження.
Після цього пан Дмитро звернення до державної виконавчої служби про зняття арешту з квартири, але це не дало результатів. ДВС відмовила та порекомендували звернутися до суду із заявою про зняття арешту. Згодом чоловік звернувся за правовою допомогою до відділу "Олександрівське бюро правової допомоги" Краматорський місцевий центр з надання БВПД.
Фахівчиня, Тетяна Вечірко, ознайомившись з обставинами справи з’ясувала, що всі виконавчі провадження, відносно померлого, були завершені у 2018 році. Однак, арешт з квартири не було знято. Для вирішення питання, необхідно звернутись до суду.
19 квітня 2021 року суд ухвалив рішення про зняття арешту з квартири, який було накладено в межах виконавчого провадження ДВС. А вже в травні пан Дмитро вступив у спадок та зареєстрував право власності на квартиру, яку залишив йому батько.

суддівський молоток, скріншот
суддівський молоток, скріншот

Якщо під час вступу в спадщину з’ясувалось що на нерухоме майно накладено арешт необхідно виконати наступні дії:
- Отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у якому зазначено, на підставі якого документу був накладений арешт.
- Звернутись до ДВС з письмовою заявою про зняття арешту з квартири у зв`язку зі смертю боржника.
- Якщо ДВС відмовить, необхідно звертатись до суду відповідно до положень статті 59 Закону. До позовної заяви необхідно надати копії документів, що підтверджують право на спадкування, відповідь ДВС, Постанови про відмову у вчинені нотаріальної дії, копії витягів з реєстрів про права власності.
- Сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2021 році 908,00 гривень).
Коли рішення суду набере законної сили, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Нагадаємо, Кабміну висунули нові вимоги: "санкції" для репера Баста і створити Гімн щастя

Як повідомляв "Знай.ua", дітям до 14 років заборонять продаж будь-яких ліків - Верховна Рада проголосувала "за". Даний законопроект передбачає доповнення ст.21 Закону України "Про лікарські засоби" новим обмеженням.

Знай.ua писав, підвищення субсидій та пільгові тарифи стали на паузу – у Раді заявили про "розбір польотів" з керівництвом Кабміну

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще