Експерт порівняв цеи на газ в Європі та Україні і спробував відповісти на питання, чому "Оператор ГТС" не може попросити Норвегію або США постачати більше газу в ЄС.

"Генеральний директор" Оператора ГТС " Сергій Макогон так сильно хоче і далі розвалювати ремонтувати систему ГТС, що вже перевзувся в повітрі і безстрашно підтримує всі ідеї Юрія Вітренко. Чого не зробиш заради того, щоб і далі справжній американець Федір Закусило і його компанії Vorex, Liberty Tool International, IEC Consulting Ltd перемагали в тендерах",- йдеться в повідомленні телеграм-каналу Korolchuk Energy".

За словами експерта, Макогон готовий транспортувати газ прямо з Середньої Азії при цьому ігноруючи той факт, що в Туркмністані і Узбекистані просто немає газу для України або для ЄС. І в наступні десятиліття все буде йти в Китай.

"Але фантастичні ідеї про середньоазіатський газ-тут також все ясно. Тим не менш, більший сміх викликають заклики Макогона до "Газпрому" збільшити поставки газу в ЄС. А що? Макогон або його колишній керівник "Нафтогазу" Коболєв проводили переговори з "Газпромом" з таких питань? Та ні, звичайно. Але більш цікавим є власне жалібне звинувачення "Газпрому" в тому, що російська компанія не хоче збільшувати поставки газу в Європу, де виросли ціни на газ до 350-370 дол за 1000 куб. м. Макогон висловлює просту як п'ять копійок ідею: нехай Росія віддає свій газ дешевше",- розповідає експерт.

На його думку, Єиропейська комісія повинна звернути увагу на домінуючу позицію "Газпрому" на ринку газу, адже компанія володіє монопольним правом на експорт з Росії. З цього випливає, що теоретично, тільки "Газпром" має можливість збільшити поставки з боку Російської Федерації.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

На даному етапі Україна постійно пропонує ринку 62 млн куб. м на добу додаткових потужностей, але "Газпром" не поспішає їх використовувати.

"А де звернення до Макогона норвезької компанії Equinor (екс-Statoil) і американських компаній із закликом привезти багато-багато мільярдів дешевих молекул свободи (газу)? Чого ж так слабо, пане Макогон? А? Та ж Норвегія має приблизно однакові позиції з "Газпромом" за обсягами продажу газу в ЄС. А, я зрозумів. "це ж інше".

І взагалі проблема не в "Газпромі". Європейські компанії і трейдери сьогодні не готові замовляти додаткові обсяги газу у "Газпрому", тому що в контрактах поділений газ за "контрактною" і "біржовою" ціною. У всіх врешті-решт різні домовленості з "Газпромом". І якщо компанії зараз оберуть великі обсяги газу за дешевшою контрактною ціною, то в жовтні-грудні 2021 року можуть "потрапити" і будуть купувати ще дорожче біржовий газ. Тому купувати російський газ не хочуть самі європейці. Хоча наскільки відомо активно ведуть переговори з "Газпромом" про ціну і поставки.

"І все ж не можу заспокоїтися чи буде Макогон записувати звернення в США і Норвегію з приводу термінових і рятівних обсягів газу для ЄС? Можна відразу до Байдену звернутися.
Звичайно, краще б Макогон переживав би не за європейців і "Газпром", а за народ України, якому з щедрої руки "Нафтогаза2 можуть "влупити" європейські ціни на газ – до 15-18 тис.грн. за 1000 куб. м. Ну але хіба може в такий важкий час керівництво Державної компанії "Оператор ГТС" відволікатися на такі дрібниці?,- підсумував експерт.

Нагадаємо, раніше 180 тис. енергетиків і 150 тис. шахтарів можуть втратити роботу через нереалістичні терміни реалізації НПСВ- " Донбасенерго"

Як повідомляє портал «Знай.иа» У боржників за комуналку заберуть останнє: вилучають одяг, старі меблі і навіть сміттєві пакети

Також «Знай.иа " писав, що Львів'яни скаржаться на роботу "Львівгазу": "потрібні міцні нерви і здоров'я"