У неділю, 20 червня православні відзначають свято Святої Трійці. У цьому році воно випало на останню неділю весни. Здавна в цей день вперше після Великодня читається молитва "Царю Небесний".

Молитва До Пресвятої Трійці

Пресвята Тройце, помилуй нас;
Господи, очисти гріхи наша;
Владико, прости беззаконня наша;
Святий, завітай і зціли немочі наша, імен Твого ради.

Господи, помилуй. Господи, помилуй. Господи, помилуй.
Слава Отцю і Сину і Святому духу і нині і повсякчас і на віки віків.

Трисвяте

"Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас" (читається тричі, кожен раз - з хресним знаменням і поясним поклоном).

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Цю молитву треба читати три рази на честь трьох Осіб Святої Трійці. Її ще називають "Трисвяте", або "Ангельська пісня".

Молитва Господня

"Отче наш, Іже єси на небесах! Нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, яко на небеси і на землі. Хліб наш насущний даждь нам днесь; і прости нам борги наша, якоже і ми залишаємо боржником нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукаваго".

Ця молитва називається Господнею, тому що її дав Сам Господь Ісус Христос Своїм учням, коли вони просили Його навчити, як їм молитися. Тому ця молитва - найголовніша молитва для всіх.

Що святять у церкві на Трійцю

За народною традицією прийнято святити в храмі трави і букети польових квітів, а потім покласти їх у будинку біля ікон. Вважалося, що Троїцькі освячені трави бережуть дім від пожежі, не дають завестися в будинку нечисті. Зібрані на Трійцю трави сушили і використовували при лікуванні хвороб: сила лікарських рослин в ці дні посилюється.

Які трави входять у троїцький букет

Чебрець дарує людям силу і спокій душевний. Ще в Стародавньому Римі чебрець додавали в купіль, щоб ті були відважними і не втрачали голову в бою. Чебрець сушили і клали в подушки – для міцного сну. Жінки зашивали сушений чебрець з ладанку і давали чоловікові: вважалося, що він заспокоює буйних вдачею. У народній медицині чебрець застосовують як відхаркувальний, потогінний, заспокійливий, бактерицидний і болезаспокійливий засіб.

Полин (чорнобильник) за переказами відлякує нечисть від будинку, не дає заводитися мишей і тарганів, оберігає від пристріту. Полинові настої заспокоюють нерви, добре впливають на діяльність шлунково-кишкового тракту, регулюють менструальний цикл.

Вважалося, що троїцький аїр («ангельська трава») має лікувальну силу: він знезаражує приміщення, дарує позитивну енергетику, лікує простудні захворювання. Настоянкою аїру лікували зубний біль і запалення ясен, а додавши до нього сушені нігтики і корінь лопуха, сполоскували волосся — для їх зміцнення і зростання.

У давнину не було двору, де б не ріс любисток. У відварі любистку купали немовлят, у вінки наречених обов'язково вплітали гілочку. Любисток зашивали з виворітного боку в поділ весільної сукні; носили як оберіг від будь-якого виду чаклунства і псування. Це рослина традиційно вважалась оберегом любові, жіночою травою. Відвари та чаї з любистку — прекрасний сечогінний, сердечний, відхаркувальний, очищаючий і болезаспокійливий засіб.

М'ята володіє заспокійливим, розслаблюючим і заспокійливим дією. А господині додавали м'яту в салати: вважалося, що м'ятний аромат піднімає настрій і сприяє жвавій застільній бесіді. М'ятний чай сприятливо діє при нервових і серцевих хворобах, повертає тонус організму при занепаді сил, тамує зубний біль і освіжає ротову порожнину (навіть усуває запах алкоголю).