Знай.ua дослідили останні законопроекти

Днями Верховна Рада зареєструвала кілька важливих ініціатив. Один із законопроектів передбачає неочікуване нововведення для власників євроблях, а інший - впровадження штрафів для іноземців, суми яких сягають від 1700 до 5100 грн. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Сюрприз для євробляхерів і штрафи для нелегалів

Справжнім подарунком для власників транспортних засобів, ввезених в Україну з інших країн, має стати "Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо тимчасового порядку застосування ч. 8, 9 ст. 121 КУпАП)" № 5676.

АвтоЄвроСила, мітинг - фото Знай.ua
АвтоЄвроСила, мітинг - фото Знай.ua

Законопроектом пропонується тимчасово зупинити застосування цих положень ст. 121, що передбачають накладання штрафів у розмірі 8, 5 тис та 17 тис грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Зупинення передбачено на період дії Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов'язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби" (1402-IX).

"Зацікавлена громадськість вважає, що такі дії співробітників поліції є несправедливими по відношенню до простих людей. Люди вважають себе ошуканими та вдаються до акцій протесту. Проект розроблено з метою створення передумов для врегулювання питання митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні зазначеного питання", - йдеться у Пояснювальній записці.

АвтоЄвроСила, мітинг - фото Знай.ua
АвтоЄвроСила, мітинг - фото Знай.ua

23 червня документ був переданий на розгляд першого з 6 профільних Комітетів ВРУ. Тож, коли саме № 5676 потрапить до зали Парламенту, поки сказати важко.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

А от проект Закону № 4411 про внесення змін до КУпАП щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції передбачає низку штрафів – як для іноземців без документів та перевищення строку перебування в нашій країні, так і для посадовців, які працевлаштовують таких людей.

Його ініціатором став прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль - фото Кабінету Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінету Міністрів України

Згідно з документом, до Кодексу України про адміністративні правопорушення вносяться наступні зміни:

  • Проживання іноземця або особи без громадянства на території України без документів на право проживання, як і проживання за недійсними документами – карається штрафом від 1700 до 5100 грн.
  • Перевищення встановленого строку перебування в Україні до 30 днів, а також перебування в Україні без довідки про звернення за захистом – карається штрафом від 1700 до 3400 грн.
  • Перевищення встановленого строку перебування більш як на 30 днів – штрафом 3400 до 5100 грн та ін.

Паспортний стіл / скріншот з відео
Паспортний стіл / скріншот з відео

А в ст. 204 передбачено покарання для посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також фізичних осіб-підприємців.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

За працевлаштування іноземців та осіб без громадянства, а також надання їм житла або транспортних засобів вони сплатять від 3400 до 10 200 грн.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що Василя Вірастюка вдруге "похрестили" в сесійній залі: хто увійшов у коло друзів та сусідів по лаві у Раді.