В Україні зняли мораторій на перепродаж землі. Про реакцію українців на дане рішення розповіли в репортажі "Спецкор" на телеканалі "2+2".

Після прийняття закону про продаж землі багато хто став задаватися питанням, від чого будуть відштовхуватися ціни. Журналісти вирішили дізнатися, які фактори вплинуть на вартість земельних ділянок.

"Купити землю можуть тільки фізичні особи. Загальна площа таких земельних ділянок не може перевищувати 100 гектарів", — повідомив міністр юстиції України Денис Малюська.

Кадр з репортажу Спецкор: YouTube
Кадр з репортажу Спецкор: YouTube
Кадр з репортажу Спецкор: YouTube

України по-різному сприймають реформу від "Слуги народу". Некогторие шукають плюси в законі, але є і ті, чия реакція досить негативна.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Накриття теплиць — це дуже дорого, тому ми зацікавлені в тому, щоб земля була у власності", — сказав фермер Богдан Лутчин.

"Для викупу 100 гектарів землі мінімум потрібно 200 000 доларів. У мене таких грошей ніколи не було", — прокоментував ситуацію фермер Олексій Новохатько.

Кадр з репортажу Спецкор: YouTube
Кадр з репортажу Спецкор: YouTube
Кадр з репортажу Спецкор: YouTube

За словами авторів закону, згідно з соціологічними дослідженнями, мало хто бажає продавати землю.

Також фермери турбуються, що поки вони будуть збирати необхідні кошти, землю вже можуть придбати підставні особи. Однак у податковій кажуть, що різні схеми практикувалися і до введення закону.

"Це були угоди про сплату боргу, про корпоративне поглинання, про продаж нерухомості. Останнє взагалі дуже вдало виходило", - розповів виконавчий голова Державної податкової служби України Євген Олейников.

Згідно зі словами чиновників, тепер подібні операції повинні стати "прозорими". Таким чином покупець буде захищений, а продавець зможе отримати справедливу ціну, оскільки "сірі схеми" завжди занижували вартість землі.

Кадр з репортажу Спецкор: YouTube
Кадр з репортажу Спецкор: YouTube
Кадр з репортажу Спецкор: YouTube

Перед продажем нотаріус проведе перевірку продавця з метою з'ясування кількості землі яке він і його родичі мають у своїй власності. Дані про тих, хто володіє понад 100 гектарами землі вже є у відкритому доступі.

Землю придбати не зможуть іноземці та інші особи, щодо яких будуть введені відповідні санкції. Також до ринку не допустять осіб, які не зможуть пояснити походження своїх коштів.

"За готівку землю купувати не можна. Продавець має відкрити рахунок, на який отримає гроші", — зазначив голова Комітету ВР з питань аграрної політики Микола Сольський.

У Міністерстві юстиції України пообіцяли, що встановлять кілька ступенів захисту щоб запобігти можливим втручанням до Реєстру з метою переоформити землю на підставних осіб незаконним способом.

Нагадаємо, що з українців стягнуть податок на нерухомість: скільки заплатимо за "зайві" метри

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Україні запрацював ринок землі, але Зеленський радить поки не продавати

Також, "Знай.uа" писав, що Рада підтримала законопроект про підвищення податків