В роки тоталітаризму більшість свідків, що пережили Голодомор, змушені були мовчати. Втративши рідних, зазнавши страшних душевних ран, вони зберегли людяність, стійкість і навіть почуття гумору.
Підбіркою фотографій тих, хто пережив Голодомор поділився Валентин Кузан, передає "ukrainer.net".

Від Голодомору в Україні померли щонайменше 3,9 мільйона людей. Кількість жертв у всьому СРСР оцінюють у близько сім мільйонів. Майже 20 країн визнали голод в Україні 1932-33 років геноцидом української нації. Нашим предкам довелося пройти через страшні муки, проте тим, хто вижив вдалося зберегти людяність і милосердя.

Микола Гриценко народився 1927 року в місті Ніжин на Сіверщині. Коли почався Голодомор, йому було 5 років. Зараз чоловіку 93 роки в його житті було чимало гарних та поганих спогадів, проте спогад про Голодомор найбільше закарбувався у його пам'яті, як найгірше, що йому доводилося пережити.

Фото: "ukrainer.net"
Фото: "ukrainer.net"

Марія Гурбіч, дівоче прізвище Шовкун народилась 1920 року в селі Олександрівка Бобровицького району на Сіверщині. Коли почався Голодомор, їй було 12 років. Зараз жінка намагається не згадувати ті страшні часи.

Фото: "ukrainer.net"
Фото: "ukrainer.net"

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Петро Чернета народився 1927 року в селі Володькова Дівиця Носівського району на Сіверщині. Йому було 3 роки, коли почався Голодомор, тому на щастя в його пам'яті мало що збереглося з тих часів. Всі його спогади лише з переказів рідних.

Фото: "ukrainer.net"
Фото: "ukrainer.net"

Феодосія Супрун (Третяк). Народилась у містечку Носівка на Сіверщині. Їй було 12 років, коли почався Голодомор.

Фото: "ukrainer.net"
Фото: "ukrainer.net"

Марія Кошарна. Народилась 1919 року в селі Гнідин Бориспільського району на Наддніпрянщині. Їй було 13 років, коли почався Голодомор.

Фото: "ukrainer.net"
Фото: "ukrainer.net"

Нагадаємо, що українка завдяки дубу, який посадив її дідусь може спілкуватися з найріднішими людьми: "Йому понад 100 років"

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"