У сучасному світі все більше пар обирають "фактичний шлюб", замість офіційної реєстрації в відділах ДРАЦС. Проте обираючи "фактичний шлюб", потрібно бути готовими до того, що доведеться доводити статус подружжя в певних життєвих ситуаціях.
Про це повідомили у регіональному центрі з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях.
Наприклад, у спадкуванні у "фактичному шлюбі" та зареєстрованому є певні відмінності. "Фактичне подружжя" може прожити на спільні кошти, придбати майно. Але, у разі смерті одного з них, на ім’я якого оформлене це майно, інший може сподіватися на достойний розмір спадщини тільки, якщо на його користь був залишений заповіт або якщо він знаходився на утриманні померлого.

закохана пара, фото Pixabay
закохана пара, фото Pixabay

Таким чином жінка чи чоловік проживши у "фактичному шлюбі" не один десяток років, може отримати мізерні права на спільно нажите майно або ж не отримати їх зовсім. Після смерті одного із подружжя, майже вся спадщина померлого переходить до його офіційних родичів. Спадкування за законом відбувається почергово. Жінка, або чоловік які проживали без реєстрації шлюбу належать до четвертої черги права на спадкування при умові що він/вона проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як 5 років до відкриття спадщини.
Стаття 74 Сімейного Кодексу України вказує, що якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю (шлюб не зареєстрований), то все майно, набуте за час такого проживання, переходить в розряд спільної власності, тому у разі звернення до суду з позовною заявою необхідно встановлювати факт проживання однією сім'єю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя. Таким чином, єдиним виходом у вирішенні цього питання є звернення до суду з позовом про встановлення факту проживання однією сім’єю зі спадкодавцем.
Доказами можуть бути: довідка з ЖКП, чеки, особисте листування, спільні фотокартки, інформація в електронній (цифровій) формі (наприклад: електронні документи, повідомлення у Facebook, голосові повідомлення, фотографії в Instagram), предмети, які за своїм зовнішнім виглядом, властивостям, місцю знаходження та за іншими ознаками можуть служити засобами встановлення обставин, які мають значення для розгляду і вирішення справи та знайти мінімум двох свідків.

закохана пара, фото Pixabay
закохана пара, фото Pixabay

"Якщо спадкоємці першої-третьої черги відсутні, або вони втратили право на спадкування, справа буде розглядатись в порядку окремого провадження, тобто без участі сторін по справі. Суд винесе рішення згідно з наданими доказами. Наявність спадкоємців, змінює порядок розгляду справи з окремого на загальне, з запрошенням сторін по справі на судове засідання", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, Кабміну висунули нові вимоги: "санкції" для репера Баста і створити Гімн щастя

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Як повідомляв "Знай.ua", дітям до 14 років заборонять продаж будь-яких ліків - Верховна Рада проголосувала "за". Даний законопроект передбачає доповнення ст.21 Закону України "Про лікарські засоби" новим обмеженням.

Знай.ua писав, підвищення субсидій та пільгові тарифи стали на паузу – у Раді заявили про "розбір польотів" з керівництвом Кабміну