Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроект "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні".

Раніше про законопроект №5463 розповідав міністр цифрового телебачення Михайло Федоров. Глава Міністерства заявляв, що його прийняття розширить доступність даної послуги всім українцям. І навіть не важливо, володієте ви звичайним паперовим паспортом або ID-картою.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Також повідомлялося, що прийнятий закон скасує щтамп в паспорті про реєстрацію місця проживання. "За" його прийняття проголосували 251 народний депутат в ході позачергового пленарного засідання Верховної Ради.

Місце проживання можна буде змінити після відвідування органу реєстрації або ЦНАП (Центр Надання Адміністративних Послуг), або ж замовити послугу онлайн через Єдиний держпортал. Місце проживання декларується в житлі, що перебуває у приватній власності, яке призначається для короткострокового проживання, включаючи гуртожитки, військові частини, медустанови або спеціалізовані соціальні установи.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

ЦНАП, скріншот з відео
ЦНАП, скріншот з відео

А реєструється місце проживання в житлі комунальної власності, що підлягає приватизації або службовому житлі.

"Реєстрація, зняття з реєстрації місця проживання належить до послуг, які мають високий попит, але можливість отримання цих послуг в електронній формі не є врегульованою на рівні законодавства. Існує нагальна потреба реформування діючого механізму обліку населення в Україні і запровадження інституту декларування місця проживання, що пропонується здійснити", - йдеться у пояснювальній записці до №5463.

Черга, фото: Знай.ua
Черга, фото: Знай.ua

Інформація зберігатиметься в електронному реєстрі, який стане єдиним джерелом інформації про місце проживання особи.
Реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно в електронній формі-причому, вони обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі.

Законопроект №5463, скріншот: w1.c1.rada.gov.ua
Законопроект №5463, скріншот: w1.c1.rada.gov.ua

Законопроект №5463, скріншот: w1.c1.rada.gov.ua
Законопроект №5463, скріншот: w1.c1.rada.gov.ua

Нагадаємо, нардепи "розгромили" схвалений Кабміном план держбюджету-2024: копійчана пенсія, Шалений борг і мізер на армію

Як повідомляв "Знай.ua", Верховна Рада офіційно звільнила Арсена Авакова з посади міністра

Знай.ua писав, трибуну парламенту оточили десятки нардепів: вимагають відкликати "рашн-зміни" у мовному законі