В Україні планують зробити обов’язковою ідентифікацію усіх користувачів мобільного зв’язку. З цією метою буде внесено зміни в закон "Про електронні комунікації".

Відповідний законопроєкт з'явився 11 серпня на сайті Комітету з питань цифрової трансформації. Його метою є допомога у протидії сірому імпорту та захисту персональних даних користувачів.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що поширення онлайн сервісів, перехід на електронну взаємодію суспільства та держави є логічним наслідком технологічного прогресу.

Чоловік з телефоном, скріншот: YouTube
Чоловік з телефоном, скріншот: YouTube

Проте, у той час, коли українці все більше користуються інтернет-послугами, збільшується й кількість випадків шахрайства. Додається, що за умови отримання 85% абонентів в Україні послуги мобільного зв’язку анонімно, проблема набуває характеру загальнонаціональної.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Згідно з інформацією лише одного з операторів мобільного зв’язку, його підрозділом з моніторингу виявляється та розслідується щомісяця близько 15 000 випадків шахрайських дій абонентів.

У Комітеті цифрової трансформації зазначають, що кінцевий користувач зобов’язаний здійснити ідентифікацію у постачальника електронних комунікаційних послуг у порядку, встановленому правилами надання та отримання послуг.

мобільний оператор, скріншот з відео
мобільний оператор, скріншот з відео

Там додають, що оскільки більшість абонентських номерів сьогодні вже "прив'язані" до конкретних осіб через банківські послуги, реєстрація у постачальників електронних комунікаційних послуг є лише формальністю.

Наразі пропонують встановити перехідний період до 1 січня 2025 року, під час якого абоненти зможуть ідентифікуватися. Водночас пропозиції по законопроєкту прийматимуть до 21 серпня 2021 року.

абоненти
абоненти

Нагадаємо, як святкувати Маковія 14 серпня: суворі заборони у цей день. Чого в жодному разі не можна робити в цей день

Як повідомляв портал "Знай.ua", колишній учень з "фізруком" пліч-о-пліч боронять Батьківщину: "Ставив мені двійки". Учителю і його колишньому учню довелося разом служити у війську

Також "Знай.ua" писав, відважний воїн віддав життя за Україну, побратими не стримують сліз: "Богдан був справжнім офіцером". Побратими та рідні попрощалися з полеглим воїном