Група вчених склала приблизний опис відразу про три нових види ссавців, які з'явилися відразу після динозаврів. Археологи виявили скам'янілі рештки кондилартів, які є предками сучасних копитних. Їх було виявлено в басейні великого вододілу штату Вайомінг.

Про це стало відомо завдяки даним статті вчених з наукового видання Journal of Systematic Palaeontology.

Види стародавніх тварин отримали назви Beornus honeyi, Miniconus jeanninae і Conacodon hettingeri. Першого вимерлого ссавця, який був розміром з кішку, назвали на честь героя повісті Толкієна "Хоббіт" Беорна. На думку дослідників, воно було широко поширене в епоху палеоцену 66-56 мільйонів років тому і мало пухнасту шерсть.

Останки Miniconus jeanninae, фото: tandfonline
Останки Miniconus jeanninae, фото: tandfonline

Всі три види вчені віднесли до сімейства периптихидов — вимерлих плацентарних. Вони відрізняються унікальними зубами, якими можна пережовувати як м'ясо, так і жорсткі рослини.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Останки Conacodon hettingeri, фото: tandfonline
Останки Conacodon hettingeri, фото: tandfonline

Провідний автор дослідження Мадлен Аттеберрі розповіла, що коли вимерли динозаври, ссавці отримали можливість швидко розвиватися і збільшувати розмір тіла.

Останки Beornus honeyi, фото: tandfonline
Останки Beornus honeyi, фото: tandfonline

"Вони явно скористалися цією можливістю, як ми можемо бачити по еволюції нових видів ссавців, яка сталася за відносно короткий проміжок часу після масового вимирання", - зазначила Аттеберрі.

У статті зазначається, що в басейні американського континентального вододілу в Вайомінгу було виявлено понад 420 скам'янілостей ссавців.

Раніше повідомляли, дерев'яний кінь з давніх легенд виявився правдою: "Знайшли там, де була Троя".

Як повідомляв Знай.uа, кургани, скарби і довгі голови: що українцям дісталося у спадок від легендарних скіфів.

Знай.uа писав, українець розкрив таємниці жорсткого релігійного виховання з інструментами впливу: "Заради нових коробок з хрестами...".