Дитяча письменниця та захисниця всього українського Лариса Ніцой висловилася щодо некомпетентності деяких журналістів. Вона заявила, що публікуючи новину про Дзідзьо, який заспівав до Дня Незалежності журналісти вказали, що пісня народна, однак у неї є автори.

"Горе-медійники. Ви любите підловлювати інших на ганьбі - а тепер зганьбилися самі. ЗМІ зарясніли повідомленнями: "Дзідзьо переспівав народну пісню". Ну яка народна пісня? "Стоїть гора високая" має геніальних авторів і за цією піснею стоять українські долі та українська історія", - зазначила Лариса Ніцой у на своїй сторінці у фейсбук.

Фото зі сторінки Лариси Ніцой
Фото зі сторінки Лариси Ніцой

Через таку помилку журналістів Лариса Ніцой вирішила сама розповісти українцям про історію написання цієї пісні. Письменниця зазначила, що історія цього шедевру починається в Чернігівській області у селищі Седнів у садибі Лизогубів.

Лариса Ніцой, скріншот: Youtube
Лариса Ніцой, скріншот: Youtube

Лизогуби у 17 столітті були тодішніми українськими олігархами. Лизогуби були меценатами і підтримували українську культуру та українських митців. У їхньому маєтку гостював, жив і творив Тарас Шевченко, Борис Грінченко, Леонід Глібов та інші.
Власне в їхньому парку біля маєтку є альтанка, яку сьогодні називають Альтанкою Глібова. Існує історія, що саме тут Глібов розмірковуючи про долю Тараса Шевченка, саме під враженням цих роздумів він написав поезію "Стоїть гора високая". Вихід цього тексту датований 1859 роком.

Фото зі сторінки Лариси Ніцой
Фото зі сторінки Лариси Ніцой

Вже за чотири роки вийде Валуєвський циркуляр про заборону української мови. Саме тому більшість робіт Глібова опинилася під забороною й не збереглася до наших днів. Але попри заборони, те, чому вдалося прорватися і дійшло до наших днів, має високу мистецьку якість і вражає нащадків, переконана Ніцой.
Музику до тексту написав геніальний український композитор Микола Лисенко. Зазначимо, що Лисенко написав музику до сотень українських пісень і понад десять опер "Маруся Богуславка", "Наталка Полтавка", "Тарас Бульба", "Енеїда", ті інші.

"Пісня "Стоїть гора високая", задумана чи й написана в Седнові Глібовим, покладена пізніше на музику Лисенка. Її співатимуть геніальні українські співаки. У 21-му столітті її чудово переспівав сучасний співак з гарним оперним голосом Дзідзьо. Але українські ЗМІ полінуються зазирнути в перше-ліпше джерело, в інтернет, і не дадуть українцям знань про історію та витоки українського шедевру. Не сформують трепетного ставлення до творців нашої славної культури. Напишуть узагальнено "пісня народна"…", - підсумувала Лариса Ніцой.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, що Лариса Ніцой порадила, як швидко вивчити українську мову тим, хто її не знає: "Давно відмовилася від л*йна"

Раніше Знай повідомляв,що Ларису Ніцой розсмішила боротьба з російською мовою в Україні: "Отримала сумкою по голові".

Також Знай писав, що Ларису Ніцой розсмішила боротьба з російською мовою в Україні: "Отримала сумкою по голові".