У неділю, 29 серпня, християни східного обряду відзначатимуть останній, третій Спас - горіховий. У цей день в Константинополь принесли Нерукотворний образ Ісуса на полотні, тому друга назва свята "Полотняний Спас".

Згідно з традицією, наші предки в цей день несли в храми полотна, льон і пасмо. Вірили, що речі, окроплені святою водою, зцілюють від хвороб і очищають людину.

У сучасному світі віруючі освячують горіхи, яблука, мед, виноград, хліб, горіхові листя і гілки. Потім з цього всього роблять настоянки, відвари і додають в консервацію. Цього разу наші читачі дізнаються, що потрібно святити в церкві на Горіховий Спас.

Горіховий спас, скріншот: YouTube
Горіховий спас, скріншот: YouTube

Також на Горіховий Спас прийнято святити нові колодязі, очищати джерела, потім пити їх них воду і обходити кругом - замикати літній цикл.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Церква - фото ПЦУ
Церква - фото ПЦУ

Господині випікають різні хлібобулочні вироби із зерна нового врожаю. Це найважливіша кулінарна традиція 29 серпня. За старих часів пекли пироги з грибами, випікали домашній хліб, готували страви з горіхами. Потім пригощали всіх сусідів, знайомих і рідних.

Успенський піст на той час вже закінчувався, тому до столу сміливо можна було подавати рибу і м'ясо, але головними продуктами все одно залишалися яблука, мед і горіхи. Народні умільці готували лікувальну настоянку на основі перетинок горіхів, заливаючи їх самогоном.

Раніше повідомляли, Горіховий Спас 29 серпня: священик ПЦУ розповів про заборони і горіхову "казковість".

Як повідомляв Знай.uа, Успіння Пресвятої Богородиці - 28 серпня: головні традиції та прикмети дня.

Знай.uа писав, перебуватимуть там завжди: до Львова на Горіховий спас 29 серпня привезуть мощі Святого Миколая.