Які були причини виникнення в Україні субсидії? Детальніше про це розповів фахівець з аналізу політики та стратегічного планування Геннадій Рябцев у програмі «Акценти» з Тетяною Резвін.

Як повідомляє гість програми, сьогодні приблизно 3 мільйони українців отримують субсидії. Рябцев пояснює, що на оплату житлово-комунальних послуг максимум сім’я чи господарство мають витрачати 15% від своїх доходів. «Якщо у вас понад 15% — різницю ви можете отримати від держави як ось таку енергетичну субсидію, або житлово-комунальну субсидію», - каже він.

Тим не менш, фахівець зазначає, що суми субсидій, які визначає Кабінет міністрів, аж ніяк не вистачає для забезпечення високого рівня життя українців. З іншого боку, він запевняє, що навіть попри недостатню наповненістю бюджету ці виплати все одно будуть.

А виникли субсидії, розповідає він, коли держава відійшла від економічної системи СРСР: вона перейшла на ринкові рейки, бюджет перестав наповнюватися великими податками і, як наслідок, ціни і тарифи значно піднялися.

Водночас, каже Рябцев доходи громадян зростали повільно і в цій ситуації певні категорії населення вже не могли впоратися з оплатою послуг. Він додає, що йдеться передусім про багатодітні сім’ї, пенсіонерів та матерів-одиначок. «Тому держава придумала частково компенсувати витрати цим категоріям населення на низку різних послуг», - розповідає гість програми. Він додає, що спектр цих послуг широкий: житлово-комунальна сфера, певні продукти, пільгові ціни, тощо – це і є субсидії.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Резвін розповів, яким чином держава буде "перекривати дірки" в бюджеті.

Також Знай.ua писав про те, що Рябцев прокоментував зниження ціни на електроенергію і подорожчання - за опалення.