Відомий український педіатр, телеведучий, а також вже доволі популярний блогер Євген Комаровський продовжив спілкуватися зі своїми слухачами. Цього разу Комаровський відновив рубрику "Питання-відповідь" і розповів, як потрібно боротися з постійними ангінами і хронічними інфекційними захворюваннями горла.

Про це стало відомо завдяки новій публікації Єгеній Комаровський в мережі Instagram.

Скрін, Instagram Комаровський
Скрін, Instagram Комаровський

Питання: у мене з дитячих років бувають ангіни, раніше дуже часто, горлом все життя мучиться і мій тато. Зараз доньці 1 рік і 7 міс., поки нічого серйозного крім нежиті у неї не було. Порадьте, як можна загартувати горло у моєї дитинки, щоб уникнути ангін, хронічних тонзилітів.

Відповідь: часті ангіни - насправді явище досить рідкісне. Просто тут виникає плутанина в термінології. Ангіною медична наука називає абсолютно певну інфекцію, яка вражає мигдалини і викликається абсолютно певним мікробом під назвою стрептокок. А на побутовому рівні люди, як правило, схильні називати ангіною будь-яке червоне горло.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Таким чином, "часті ангіни" — це зазвичай загострення хронічної інфекції горла — хронічного тонзиліту. Загострення хронічного тонзиліту виникає під впливом респіраторних вірусів. Головною причиною цих загострень є зниження місцевого імунітету, тобто захисних властивостей слизових оболонок. І головне, що треба робити для профілактики, — це зміцнювати місцевий імунітет.

Перш за все, не допускати пошкодження слизових оболонок сухим і теплим повітрям, обмежувати контакти з людьми, не захоплюватися ліками місцевої дії (всякими антисептиками, пшикалками, полосканнями), не захищати дитину від вживання холодної їжі, більш того, регулярно їсти морозиво, пити воду з холодильника (холодні продукти стимулюють кровообіг в носоглотці, підвищуючи таким чином місцевий імунітет мигдалин).

Ну і найголовніше: активізація хронічної інфекції далеко не завжди є приводом до лікування антибіотиками. Тому треба дуже виважено, за допомогою грамотного доктора щорозу індивідуально вирішувати питання і використовувати антибіотики тільки тоді, коли в цьому дійсно є необхідність.

Публікація Євгена Комаровського, скріншот: Instagram
Публікація Євгена Комаровського, скріншот: Instagram

Раніше повідомляли, опухло все обличчя і пішла висип: маленький хлопчик постраждав від сонцезахисного крему, мама не знаходить собі місця.

Як повідомляв Знай.uа, доктор Комаровський розповів, як навчити дитину вас слухатися: топ-5 важливих порад батькам.

Знай.uа писав, без сліз і криків: доктор Комаровський показав ідеальний спосіб видалення скалки.