У багатьох куточках України скриня була обов'язковою частиною весільного посагу (приданого), в якому дівчина тримала все необхідне для переїзду у дім нареченого.

Багато бабусь досі зберігають такі скрині у своїх хатах, тримаючи в них справжнісінькі скарби з минулого. Там тримали вишиванки, намисто, сорочки, хустки, обруси тощо. Історію бабусі Юстини розповіла її онука для Ukrainian People.

"Бабина скриня завжди стояла в одному місці — в лівому куті біля ліжка. Часом бамбетлі пересувалися, лави двигалися, а скриня вперто притискалася до стіни і незворушно, цілими десятиліттями, споглядала на людську метушню.", - пише вона.

Українська хата, ukrainianpeople.us
Українська хата, ukrainianpeople.us

Та найбільш вражаючою знахідкою, яка перебувала у скрині бабусі був "вузлик на смерть". Виявляється, здавна жінки на Західній Україні ще з молодості відкладали речі до цього вузлика, який щороку переглядався. Речі регулярно просушувались на сонці, а старі чи вицвілі замінялися на нові.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Там жінки зберігали найкращу нову одежину, в якій їх мають поховати. Як пише авторка, її бабуся сприймала смерть, як щось буденне, але, й водночас ледь не святкове. Адже вона твердо вірила, що "на тому світі" їй буде набагато краще.

"Я думаю, що людина насправді помирає тоді, коли помирає останній спомин про неї. Тому поминаймо наших рідних і близьких, хто відійшов у засвіти й згадуймо усе найкраще, що вони залишили нам на згадку. Ті, кого ми любимо, завжди житимуть у наших серцях. Як і наша кохана Україна, з її традиціями і звичаями.", - розповідає авторка.

Українська хата, ukrainianpeople.us
Українська хата, ukrainianpeople.us

Нагадаємо, 100 доларів проти 2400 євро: пенсії українців порівняли з європейськими - хоч сядь і плач. Порівняння української пенсії з європейськими — відмінність разюча

Як повідомляв портал "Знай.ua", самотнім українцям накинуть 50 гривень до пенсії - "На памперси". Пенсіонерам в Україні докинуть грошей до виплат, на дві буханки хліба

Також "Знай.ua" писав, українці платять за холодну воду за тарифом гарячої, миючись в тазиках: "Така х*йня щодня". Українці скаржаться на постачання гарячої води