Жителів великої і теплої Одеси з самого ранку четверга, 21 жовтня, налякали, що над містом нібито висить щільна хмара "SO2 - оксиду сірки". Через таку інформацію людям рекомендували "не виходити на прогулянки до вечора, так як даний газ токсичний, а його гранична концентрація сьогодні перевищена в 10-12 разів".

Про це стало відомо завдяки багатьом "тривожним" повідомленнями в соціальних мережах, а також в месенджерах.

Нібито отруйна хмара над Одесою, скріншот: Telegram
Нібито отруйна хмара над Одесою, скріншот: Telegram

"SO2 у високих дозах дуже токсичний. Симптоми при отруєнні сірчистим газом — нежить, кашель, захриплість, сильне першіння в горлі і своєрідний присмак. При вдиханні сірчистого газу більш високої концентрації-задуха, розлад мови, утруднення ковтання, блювота, можливий гострий набряк легенів. При короткочасному вдиханні чинить сильну подразнюючу дію, викликає кашель і першіння в горлі. Поява даної Хмари пов'язано з виверженням вулкана на о. Палма", - писали в соцмережах різні інформаційні джерела.

Однак пізніше з'явилася інформація, що це фейк. Про це в мережі Facebook написав глава українського метеорологічного і гідрологічного товариства Сергій Степаненко.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Тут розганяють фейк про "хмару SO2" над Одесою. Щоб не відповідати на кожен запит розміщую карту просторового розподілу SO2 над Європою на 2 години ночі 21 жовтня від Європейської служби моніторингу навколишнього середовища. Концентрації SO2 мінімальні біля поверхні Землі і побоюватися варто швидше вихлопів з безлічі авто на дорогах Одеси, ніж від виверження вулкана в Італії...", - пише Сергій Степаненко.

Публікація Сергія Степаненка, скріншот: Facebook
Публікація Сергія Степаненка, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, мороз наближається: синоптики прогнозують різке похолодання до кінця тижня.

Як повідомляв Знай.uа, ранні підйоми, громіздкі каструлі і висока температура: красуня Наталка замінила бійцям маму і розповіла про важку роботу кухаря.

Знай.uа писав, погода 21 жовтня вижене геть сувору зиму і подарує потужний заряд вітаміну D.