Спеціально для тих читачів, які вірять в "теорії змов" і небезпечні вишки 5G, з'явилися важливі відповіді на дуже серйозні питання. Так, українцям у Міністерства охорони здоров'я опублікували дайджест спростувань медичних міфів, який отримав назву "чистий мозок".

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби МОЗ у мережі Facebook.

Українські медики, скріншот: YouTube
Українські медики, скріншот: YouTube

Міф №1: в Україні впроваджують штрафи для невакцинованих

Масово поширюється повідомлення, нібито цього тижня "штрафуватимуть невакцинованих українців". "Міністерство вже ввело списки штрафів за невакцинацію, і кого і де будуть штрафувати", — пишуть в таких замітках і дають посилання на черговий анонімний канал в телеграмі.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

ФАКТ: в Україні немає окремих штрафів для людей, які не були щеплені від COVID-19. Однак є штрафи за порушення карантинних обмежень. Також визначено ряд професій, для яких вакцинація проти COVID - 19 є обов'язковою. Указ про обов'язкову вакцинацію для цього переліку професій починає діяти з 8 листопада, відтоді невакцинованих працівників можуть відсторонити від роботи без виплати заробітної плати.

Міф № 2: у Києві високий рівень діоксиду азоту через "хімтрейли"

У мережі поширюється інформація про те, що в Києві нібито через "хімтрейли" (масивні сліди на небі) підвищений рівень діоксиду азоту в сім разів. "Весь вересень люди виставляли масивних слідів на небі, писали в СБУ, – стверджує автор публікації, - тепер зустрічаються показники перевищення діоксиду азоту в повітрі в 7 разів. Наслідками діоксиду азоту може бути втрата нюху, хімічна пневмонія".

ФАКТ: забруднення повітря в містах пов'язане зі спалюванням палива, викидами вугільних, нафтових і металургійних заводів, а не з діяльністю так званих хімтрейлів. Зараз у Києві спостерігається сезонне підвищення рівня діоксиду азоту в повітрі через початок опалювального сезону та характерні для цього періоду погодні умови.

Міф № 3: морквяний сік лікує рак-хіміотерапія не знадобиться

Поширюється рекомендація для хворих на рак-тричі на день випивати склянку морквяного соку з петрушкою, апельсином і лимоном. Як заявляють користувачі, такий "саморобний сік вбиває ракові клітини" і "усуває необхідність хіміотерапії". У публікації посилаються на дослідження 1970 і 1989 років.

ФАКТ: Ряд досліджень показує позитивний ефект вживання моркви в зниженні ризику розвитку раку і його рецидивів. Однак немає наукових даних, які доводили б, що сік моркви є ефективними ліками проти ракових пухлин без застосування хіміотерапії, підтвердив для StopFake хірург-онколог Національного інституту раку В'ячеслав Копецкі.

Публікація МОЗ, скріншот: Facebook
Публікація МОЗ, скріншот: Facebook

Публікація МОЗ, скріншот: Facebook
Публікація МОЗ, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, "Покажіть сертифікат": поліція зупинятиме невакцинованих українців просто на вулиці.

Як повідомляв Знай.uа, у МОЗ назвали професії, для яких вакцинація від Covid-19 обов'язкова: повний перелік.

Знай.uа писав, уколів боятися - на роботу не ходити: нещеплених українців можуть залишити без зарплати з 8 листопада.