Кожна людина вважає, що її нещастя і проблеми не такі, як у всіх — і це схоже на правду. Говорити про співзалежність можна багато і довго, але кожен випадок унікальний. Тому що про цю співзалежності ви можете навіть не підозрювати.

Ось трохи вступної інформації з цієї теми:
- всі ми в тій чи іншій мірі залежимо від партнера;
- часто відносини починаються з продуктивного симбіозу, а потім, в процесі розвитку, стають співзалежними;
- співзалежність часто плутають з великим і сильним коханням, проте ці поняття не мають нічого спільного.

Цими спостереженнями поділився учасник шоу "Холотячка" із Златою Огнєвіч психолог Роман Свечкоренко у своєму телеграм-каналі.

Закохана пара, фото: Facebook Івано-Франківське міське відділення ДРАЦС
Закохана пара, фото: Facebook Івано-Франківське міське відділення ДРАЦС

*СО-залежність - це нездорова, неадекватна, небезпечна потреба в іншій людині. Коли самооцінка залежить від схвалення партнера, а його емоції і дії завжди важливіші за власні. Це патологічна потреба в іншій людині і нездатність самостійно, адекватно, тверезо аналізувати ситуацію і приймати дорослі, відповідальні рішення.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для співзалежних людей партнер є тією основою, з якої поповнюються базові потреби, і яка покликана заліковувати їх емоційні рани.

Далі Свечкоренко навів приклад співзалежних відносин з "Гаррі Поттера". Цією парою, до речі, багато хто захоплюється. Але, як завжди, не все те золото, що блищить.

У чому полягає залежність Рона Візлі?

Руперт Грінт
Руперт Грінт

Рон всіляко уникав дорослих, відповідальних відносин. Скрізь його оточували більш рішучі, зухвалі, активні друзі/партнери, які вказували йому вектор руху.

У випалку Рона ситуація, що склалася, цілком логічна: він скопіював модель батьківської сім'ї. Мати - владна, активна, сильна жінка, батько – скромний, податливий, навіть можна сказати "підкаблучник".

Рон - молодший син, якого частково "спустили з рахунків" і особливих надій сім'я на нього не покладала. Він не боровся за місце під сонцем, як це відбувалося у випадку Гаррі. Не було бажання довести, що це його місце по праву і він його заслужив, у випадку Герміони. Все рівненько, гладенько, спокійненько.

При цьому, розглядаючи пару Рон-Герміона, варто відзначити, що нам показаний класичний продуктивний симбіоз співзалежної пари.

Герміона
Герміона

Герміона - активна, розумна, владна. Яка не змогла знайти в собі сили і побудувати відносини з Гаррі, хоч він їй був симпатичний. Вона розуміла, що буде на других ролях, а це суперечило на той момент її внутрішньому стану. Вона повинна бути першою, кращою і доходило це до невротичної нав'язливості. Рон для неї ідеальна кандидатура!

Що маємо за підсумком: Рону потрібна владна жінка, оскільки він не навчений приймати рішення і бути про-активним, Герміоні потрібен пасивний партнер, оскільки вона не може витримати себе на других ролях. Все ідеально, але чи надовго?

Цей приклад з популярного фільму, але ви напевно помічали таке в своєму оточенні або, можливо навіть, в собі...

Нагадаємо, що Герміона через 20 років подарувала Драко Малфою чарівну ніч - Рон і Гаррі вже готують свої палички.

Раніше ми повідомляли, що Роман Свечкоренко проміняв "Холостячку" Огнєвіч на 21-річну красуню, яка любить знімати штани.