Для багатьох людей одним з найнеприємніших відчуттів є страх неминучої смерті. Особливо бояться такого сценарію ті, хто підозрює, що може покинути цей тлінний світ на самоті. Як виявилося, вчені з'ясували, що для таких підозр є дуже вагомі підстави.

Про це стало відомо завдяки дослідженню вчених з Медичного центру Лангоне при Нью-Йоркському університеті.

Кладовище, скріншот: Youtube
Кладовище, скріншот: Youtube

За словами вчених, момент вмирання - якщо це можна тепер так назвати - щось зовсім інше, ніж люди вважали раніше. Виявляється, померлі деякий час навіть після офіційної констатації смерті все ще перебувають у свідомості. І більше того - вони розуміють, що вони померли і повністю відчувають навколишній світ.

Це з'ясувала група дослідників під керівництвом професора Сема Парніа. Протягом багатьох років його команда спостерігає за станом вмираючих, а також збирає свідчення тих, хто пережив клінічну смерть. Після довгих років роботи автори зібрали воєдино дані, узагальнили їх і опублікували перші підсумки.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

в операційній, фото з вільних джерел
в операційній, фото з вільних джерел

Головний висновок дослідження: після офіційної констатації смерті - тобто, після зупинки серця - людський мозок все ще функціонує і залишається активним. Розум живе. А значить, в більшості таких випадків люди можуть розуміти, що вони померли.

При цьому померлий відчуває, що його тіло більше не реагує на зовнішні подразники. Навіть якщо він захоче поворухнути рукою, його власне тіло не послухається. Людина як би відчуває себе ув'язненим у власному тілі. Чує слова, бачить оточуючих, але вже не може подати їм знак.

Деякі з пацієнтів після клінічної смерті змогли розповісти вченим, що під час "відключки" чули лікарів і могли уривчасто переказати переговори персоналу. Як виявилося, смерть - щось зовсім інше, ніж ми вважали раніше.

Вчені пояснюють свої висновки тим, що мозок вмирає повільніше, ніж серце, тому людина, її розум, живе деякий час навіть після констатації смерті.

Цвинтар, скріншот із відео
Цвинтар, скріншот із відео

За даними Американської асоціації серця (AHA), терміни "зупинка серця" і "серцевий напад» часто використовуються взаємозамінно, але вони не є ідентичними. Під час серцевого нападу блокована артерія нерідко запобігає потраплянню крові тільки в одну частину серця, що може привести до смерті саме цієї ділянки — хоча в цілому серце продовжує битися. Під час зупинки серця електричні сигнали, що призводять до його роботи, порушуються, серце перестає битися, настає смерть.

У переважній більшості випадків лікарі визначають смерть, грунтуючись на тому, що серце більше не б'ється, пояснює професор Сем Парнія, керівник відділення критичної медицини та реанімації в NYU Langone School of Medicine: "саме так в більшості випадків встановлюється час смерті людини".

І саме з моменту зупинки серця кров перестає надходити в мозок — його робота сповільнюються. Сповільнюється - але не зупиняється! Таке уповільнення ланцюгової реакції клітинних процесів, які в кінцевому підсумку призводять до загибелі клітин всього мозку, може зайняти кілька годин після смерті серця.

І робота кори головного мозку - так звана "мисляча частина" - весь цей час буде хоч і уповільнено, але тривати. А людина жити і відчувати. І значить те, що зазвичай називається смертю (зупинка серця), за словами лікарів, є всього лише першою її фазою.

Мозок вмирає повільніше, ніж серце, тому деякий час людина живе навіть після констатації смерті.

Дослідження вчених з Нью-Йорка підтверджує підсумки більш раннього відкриття, яке зробили канадські фахівці з Університету Західного Онтаріо. Тоді також заявлялося, що життя після смерті далека від завершення: після припинення роботи багатьох органів мозок все ще продовжує працювати, і досить довго.

Раніше повідомляли, 53-річна мадам прийшла в гості до молодого залицяльника на вечірку і впала з балкона: тримав за руку поки не загинула.

Як повідомляв Знай.uа, розлючені батьки загиблої дитини влаштували бійку в лікарні: побили чотирьох медиків.

Знай.uа писав, дитина померла в реанімації, розлючені родичі взяли лікарню штурмом - "Паралізували на 12 годин".