Образ Дарії символізує вірність і чистоту людських відносин.

Молитва до св. мучениці Дарії

Свята мучениці Дарія! Господь Бог благоволив тебе стати святою, оскільки ти проявила велику любов до святої Церкви і Самого Господа Ісуса Христа, за що і була переслідувана ворогами і зазнала муки і страждання. Дай нам можливість, в твоїх молитвах до Господа, наслідувати тебе в смиренні і любові і послуху до віри Христової. Амінь.

Нижче нагадаємо нашим читачам непросту історію святої мучениці.

В кінці третього століття в Римській імперії здійснювалися гоніння всіх християн, який відмовлялися відректися від своєї віри і звернутися до язичницьких богів. Одним з таких був Хісанф. Молодий чоловік був родом з язичницької сім'ї, встиг отримати гарну освіту. Юнак любив читати, серед іншої літератури йому траплялися книги, в яких язичники міркували про християнство. Однобокі судження не влаштовували Хісанфа, тому він прочитав книги Нового Завіту. Писання настільки вразили його, що він сам захотів поспілкуватися з кимось із християн. Юнакові вдалося знайти пресвітера Карпофора, що було не так просто, так як він переховувався від гонінь.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Через деякий час пресвітер охрестив молодого чоловіка, після чого другий почав відкрито проповідувати Євангеліє. Батька-язичника не влаштовувало такий стан речей, тому він всіляко намагався перешкодити інаковерію сина. Для цього чоловік одружив свого сина на красуні-язичниці Дарії, жриці Афіни Паллади. Примітно, що Хрисанфу вдалося звернути свою дружину в християнство, після чого молоді вирішили вести незаймане життя. Коли батько Хісанфа помер, вони навіть оселилися в окремих будинках. Юнак влаштовував проповіді і збирав у своїй оселі юнаків, віруючих у Христа, а дівчина — благочестивих жінок.

Однак не всім до душі було інаковірство Хрісанфа і Дарії, до того ж через їх проповідей багато хто теж почав сповідувати християнство. Тому небайдужі городяни донесли про це єпарху Келерипу, який розпорядився віддати Святого Хрисанфа на муки трибуну Клавдію.

Тортури не зломили молодого чоловіка і навіть не змогли нашкодити йому, так як він був під захистом Божим. Трибун Клавдій здивувався цьому і увірував у Христа разом зі своєю сім'єю і воїнами. Всі вони хрестилися, а коли про це дізнався імператор Нумеріан, то велів стратити всіх стратити, Хрісанфа кинути в смердючу яму, а Дарію відправити в блудилище (дим розпусти).

Але знову Господь явив свій захист святим мученикам. Засяяло світло, і яма з нечистотами наповнилася пахощами.

В кімнату ж до дівчини Бог послав Лева. І коли в двері увійшов чоловік, який мав намір збезчестити дівчину, лев на нього накинувся. Однак Дарія веліла пощадити чоловіка, а сама почала розповідати йому про Христа. Так Свята говорила з кожним, хто входив в її кімнату, і незабаром по місту стали поширяться чутки про неймовірну дівчину, яку охороняє лев. Влада докучали ці чутки, тому там вирішили діяти жорстко, тому негайно було віддано розпорядження спалити будинок разом з левом і дівчиною всередині. Коли лев відчув запах диму, він злякався і заревів. Дівчині стало шкода тварина, тому вона його вивела на вулицю, де її тут же схопила варта. Льву ж вдалося втекти.

Після цього мученики були віддані в руки катів, і після страшних тортур Хрисанфа і Дарію живцем зарили в землю. Християни масово збиралися в печері, що була неподалік від місця страти мучеників. Там велися богослужіння і причастя. А коли про це стало відомо, то язичницька влада розпорядилася засипати печеру з прихильниками Христа, що знаходяться всередині.

Нагадаємо про молитвах під час Великого посту: слова, які підготують душу і тіло до Великодня

Знай.ua публікував гороскоп на квітень для всіх знаків Зодіаку

Дізнаватися, що можна їсти і що категорично заборонено робити під час Великого посту