Експерт програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» доктор Комаровський пояснив, що саме важливо для емоційного стану дитини.

Вибухи, сирени, бомбосховища… За місяць війни українські діти побачили те, що не завжди можна показати навіть у фільмах жахів. Проте, за словами Євгена Комаровського, дитяча психіка набагато стійкіша до емоційних стресів, ніж психіка дорослих.

Лікар-педіатр вищої категорії пояснив, що дитина дуже швидко заводиться, впадає в незрозумілий психічний стан, але коли проходить стресовий вплив і настає тиша, вона відновлюється набагато швидше, ніж дорослі.

«Головне – не намагайтеся лікувати дітей якимись заспокійливими засобами, – сказав Євген Комаровський в інтерв'ю для каналу «Україна». – Це не працює та багаторазово збільшує ризик травматизму».

Кандидат медичних наук пояснив, що діти приймають рішення про наявність небезпеки, спостерігаючи за поведінкою дорослих. Це інстинкт усіх ссавців. Саме тому як протікатиме посттравматичний період стресу в дитини, на 99% залежить від того, як поводитимуться дорослі.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

«Якщо поруч перелякана мама, яка весь час плаче, дитина так само реагуватиме на стрес. І жодна терапія в цьому випадку не спрацює, – пояснив лікар Комаровський. – Не можна сказати дитині: «Не плач» і продовжувати ридати».

Також експерт програми «Ранок з Україною» розказав про головну помилку більшості батьків. Перебуваючи в еміграції, вони не віддають в дитячий колектив малюка під приводом: «Він не знає мови, нехай краще буде поруч» або «Там усі чужі, моя малеча нікому не потрібна».

«Що швидше дитина відірветься від переляканих дорослих з надлишком емоцій і зануриться в середу, де є діти, які не пережили схожий стрес, то скоріше вона відновиться, – порадив доктор Комаровський. – Тому використовуйте будь-яку можливість, щоб дитина потрапила до рук аніматорів, педагогів або почала грати з дітьми, які не бачили війну».