З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України ситуація в Маріуполі виявилася однією з найскладніших. Місто опинилося в блокаді, а російські окупанти нещадно знищували все на своєму шляху.

Відомий український хореограф Влад Яма на своїй сторінці в Instagram, в розділі stories поділився постом українки, яка з початку повномасштабної війни провела місяць в Маріуполі.

Скріншот stories Влада Ями
Скріншот stories Влада Ями

Дівчина зізналася, що ситуація в Маріуполі дуже складна. Ще 2 березня в місті відключили електроенергію наступного дня після цього не стало води, адже не було енергії качати насоси.

5 березня Маріуполь опинився без газу. Люди змушені були набирати дощову воду, топити сніг, і зливати воду з систем опалення та бойлерів. Через відсутність газу всі в Маріуполі змушені готувати на багатті.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

" Я не можу більше дивитися на вогонь і їсти з багаття. Запах диму викликає блювотний рефлекс. Магазини перестали працювати ще до 8 березня. Потім склади і магазини грабували і носили їжу по притулках. Хто мав ліки, був вважай лікар. Люди божеволіли від страху. Люди похилого віку викидалися з вікон, не в силах заспокоїти або прогодувати себе. Лежачі хворі кричали з вибитих вікон будинків з проханнями вбити їх, щоб не мучилися", — розповіла мешканка Маріуполя.

Скріншот допису
Скріншот допису

Обстріли в місті буквально не припиняються. Щоб врятувати своїх найдорожчих, люди прикривають тілами дітей. За словами мешканки Маріуполя, так померла її вагітна однокласниця, але вона врятувала свою середню дочку.

Дівчина розповіла, що спочатку в місті ховали всіх загиблих, але потім перестали. Когось накривали чим доведеться, когось просто залишали на землі в штабелях. Деяких ховали у воронках від авіабомб.

"Знімали акумулятори з машин і робили світло в підвалах. Зливали бензин, щоб зарядити акумулятор і зарядити від нього телефон. Хтось через це не зміг виїхати і врятуватися. У лікарнях під кінець березня операційні інструменти мили у воді з акваріума. Наркозу немає, все наживу. Чоловіки ходили на джерело, щоб набрати води. Деякі не поверталися", - зазначила вона.

Дівчина зізналася, що спільне горе ще сильніше згуртувало людей, тому кожен намагався допомогти, чим міг. Їжу готували всім під'їздом або притулком, Маріуполь перетворився на одну велику сім'ю.

"Солдати рф стежили, де є скупчення людей і били по цих місцях, "зачищаючи" місто квадрат, за квадратом. Написала, що найбільше запам'яталося..а скільки ще напишуть інші?! У Маріуполі пекло!!!",- підсумувала вона.

Нагадавши, захисники "Азовсталі" показали, чим їм довелося "ласувати" на Великдень: замість пасок сухар з варенням

Раніше Знай писав, на "Азовсталі" сталося загоряння через обстріли окупантів: українські бійці намагаються звільнити людей з-під завалів

Також Знай повідомляв, "мер" Маріуполя не захотів відновлювати "Азовсталь" після щоденних бомбардувань: ламати - не будувати