Всі українці, незалежно від свого місцезнаходження знаходяться в постійному стресі з 24 лютого 2022 року, коли війська рф вирішили зруйнувати наше щасливе життя і "врятувати" нас від радості.

Ті, хто виїхав, переживают "провину вцілілого", вважають, що роблять недостатньо. Ті, хто знаходяться під обстрілами - переживають, що черговий "приліт" буде саме по їхньому будинку, але є і ті, хто і зовсім опинився в окупації. Про цих людей в ЗМІ говорять рідко, адже бойові дії здебільшого там не ведетуся і людей катують "тихим терором" військові рф.

Херсон. Фото: YouTube
Херсон. Фото: YouTube

Ворог завжди поруч, а небезпека не закінчується. У таких випадках з'являються свої проблеми і методи боротьби з ними. Психолог і ведуча реаліті Нового каналу "Екси" Наталія Єжова пояснила, як допомогти собі і підтримати моральне здоров'я в окупації.

Наталія Єжова, фото: пресслужба Нового каналу
Наталія Єжова, фото: пресслужба Нового каналу

Популярні новини зараз
Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

1. Окупанти насаджують свої порядки

"Ворог відключає інтернет, телебачення і мобільний зв'язок. У свою чергу включає свої, російські. Це пропаганда. Основна її мета-формування вашої думки, - каже Єжова. – І навіть якщо ви прекрасно розумієте правду, ці новини все одно "промивають" думки. Це інформаційне насильство. Ні в якому разі не потрібно дивитися новини окупантів, читати їх газети, спілкуватися з ними. Вони отруюють мозок і формують помилкову реальність. Намагайтеся знаходити доступ до українських ЗМІ і спілкуватися з українцями, які проживають на неокупованих територіях."

2. Охоплюють страх і напруга

"Коли ворог завжди поруч, то нервова система не відпочиває від стресу. Їй потрібно допомагати, - каже Наталя. – Якщо цей страх виникає, хочеться просто лежати і нічого не робити. Напруга ніби укладає спати."

Оскільки стрес руйнує організм зсередини, в цей момент можуть розвиватися хвороби. Пам'ятайте, що боротьба за життя – це не тільки "стояти з автоматом", а й виводити стрес назовні. В цьому випадку допоможе ваша звична діяльність. Намагайтеся робити те, що вмієте, і те, що приносить задоволення і приносить спокій. Приготуйте їжу, почитайте, проведіть спортивне тренування, пов'яжіть шкарпетки. При цьому зізнайтеся собі, що ви це робите, щоб вижити, полегшити свій моральний стан, допомогти власному організму. Також можете робити це з користю для когось, щоб відчувати себе потрібним. І це допоможе вам!

Луганський аеропорт
Луганський аеропорт

3. З'являється ненависть до людей, що підтримують окупантів

"Багато людей, що живуть на окупованих територіях, починають ненавидіти тих, хто підкоряється окупантам. А ті це роблять, бо бояться, - каже психолог.

У такі моменти згадайте, що кожен по-своєму бореться зі стресом і по-своєму діє в кризових ситуаціях. Хтось бачить тільки таку стратегію для збереження життя. Намагайтеся направляти ненависть та інші негативні емоції не на них, не на своїх, українців, а на ворога.

Порада: не фокусуйтеся на способах інших, фокусуйтеся на своїй стратегії і найближчому оточенні. Замість того щоб боротися з іншими людьми, витратьте енергію на побудову плану дій вашої родини. Зосередьтеся на тому, що ви можете зробити!

Український мітинг в Херсоні. Фото: Youtube
Український мітинг в Херсоні. Фото: Youtube

4. "А як же майно?

"Своєю присутністю не врятувати квартиру, - каже експерт. – Якщо ви розумієте, що можете виїхати, обов'язково евакуюйтесь. Армії буде легше працювати, коли не буде цивільних."

Якщо наважуєтеся їхати, обов'язково повідомте друзям або сусідам, щоб ті, по можливості, їхали з вами. Але пам'ятайте: якщо ви запропонували, а вони відмовилися, ви вмовляли, а вони не погодилися, то не потрібно "тиснути". Прийміть їх вибір і їдьте самі. Головне - врятувати власне життя і життя рідних.

Разом ми сила! Впораємося!

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Нагадаємо, лякають салют, грім або гучні звуки через війну, що робити: психолог Андрій Жельветро дав інструкцію для українців

Раніше ми повідомляли, що Блаженніший Святослав навчив українців протистояти дияволу, що прийшов на нашу землю.

Також стало відомо, що українцям готують додаткові виплати в розмірі 2220 гривень: хто зможе отримати.