Хімік-вчений і учасник популярного реаліті-шоу "Пара на мільйон" Гліб Репіч розповів, як приготувати мило з українського сала, яке може стати в нагоді під час війни.

Всі вже давно знайомі з цікавим мистецтвом миловаріння, яке є не тільки заспокійливим хобі, але і дуже корисним навиком. Під час військових дій під рукою може не виявитися потрібних інгредієнтів, а щоб завжди бути чистим, можна використовувати відомий всім продукт, який є вдома у кожної господині. Як приготувати мило з сала розповів викладач хімії Гліб Репіч, а його рецепт розмістили на офіційному сайті Нового каналу.

Українське сало, фото з вільних джерел
Українське сало, фото з вільних джерел

Для початку потрібно нарізати на невеликі кубики 150 г сала. Викласти його в каструлю, додати 60 г гідроксиду натрію (підійдуть гранули для чищення труб типу "Містер Кріт") і топити на середньому вогні.

Мило з сала, фото з Нового каналу
Мило з сала, фото з Нового каналу

Популярні новини зараз
Гороскоп на 26 листопада: у вівторок Всесвіт на вашому боці Пенсіонерів змусять повернути частину виплат державі Який стаж не зарахують до пенсії: роки роботи просто викинуть Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Показати ще

"Через 10 хвилин сало почне топитися, луг вступить у реакцію з жирами, утворюючи гліцерин і натрієві солі жирних кислот, що є нічим іншим ніж милом, — пояснив Гліб. — Через 30 хвилин воно почне збиратися на поверхні розчину. Недаремно ця реакція називається реакцією омилення. Варити цей розчин потрібно три години, після чого додати літр води. Ви отримаєте мильний клей, з якого потрібно виділити мило", - пояснив Гліб.

Репіч розповів, щоб цього домогтися, потрібно додати туди 150 г солі. У розчині солі мило не розчиняється і виділяється у вигляді осаду. Такий процес називається висолювання. Після охолодження мило збирається на поверхні у вигляді коржа. Це ядрове мило. Мило потрібно добре віджати, щоб позбутися від зайвої рідини. Але в такому вигляді використовувати його не можна - воно містить залишки лугу, і якщо їм митися, шкіра злізе. Розчиніть його ще раз у воді і знову очистіть висолюванням. А потім знову відіжміть воду.

Гліб Репіч, фото з Нового каналу
Гліб Репіч, фото з Нового каналу

За словами хіміка, очищене мило не має неприємного запаху і майже не містить луг. В кінці залишається тільки надати йому форму. Для цього можна скористатися формами для випічки або просто скачати в кульки. Далі викладіть мило на сонці сушитися. Через кілька днів милом можна користуватися.

Нагадаємо, дефіцит українського зерна вплине на ціни на продукти: яйця і м'ясо подорожчають на 20-30%

Як повідомляв Знай.uа, маленький українець написав зворушливого листа Ілону Маску: "Як тобі таке?"

Також портал Знай.uа писав, навчав дітей у школі "Захисту Батьківщини" , а тепер показує це на практиці: воїн ЗСУ Ігор згадав "чорний день" для Чернігова