З 24 лютого практично кожен українець 24/7 перебуває в круговороті новин. Відлипнути від телеграм-каналів, інтернет-ЗМІ та стрічки в Instagram неможливо, так як хочеться бути в курсі всього.

За три місяці повномасштабної війни українці встигли просто прикипіти до своїх гаджетів і екранів телевізорів. Багато хто навіть не може виконувати повсякденні справи, не перевіряючи, що пишуть в телеграм-каналах, кожні кілька хвилин. Але залежність від новин можна перемогти. Як це зробити, розповідає психологиня і ведуча "Ранку у великому місті "(ICTV) Юлія Зорій у другому випуску digital-проєкту "Що робити, якщо...?" від Нового каналу.

Ведуча "Ранок у великому місті "(ICTV) Юлія Зорій
Ведуча "Ранок у великому місті "(ICTV) Юлія Зорій

"Бажання постійно читати новини в стресових ситуаціях - це ілюзія контролю. Я знаю, що відбувається, а відповідно, контролюю ситуацію. Взагалі ілюзія контролю - це схильність людей дещо перебільшувати свою здатність контролювати події і результати, на які ви навряд чи вплинете. Але з іншого боку, ця ілюзія контролю виконує захисну функцію. Вона знижує тривожність, надає сили і оптимізм. Але тільки на час, тому що це таки ілюзія", - підкреслила Юлія Зорій.

Як же можна розпізнати залежність від новин?

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Симптоми:

- дратівливість після перегляду новин;

- порушення сну;

- порушення концентрації уваги;

- фізичне і психічне виснаження.

Мобільний телефон, новини. Фото: Знай.uа
Мобільний телефон, новини. Фото: Знай.uа

Як тільки ви виявили залежність від новин, спробуйте позбутися від цією згубною для вас звички:

1. Контролюйте, скільки часу ви приділяєте перегляду новин. Сформуйте режим дня-час для приготування їжі, фізичних навантажень, спілкування з дітьми, роботи і т.д. А також складіть свій умовний графік відстеження новин і не порушуйте його. Наприклад, ви читаєте стрічку по півгодини вранці, вдень і ввечері. Також можете домовитися чергувати відстеження з тим, хто поруч, а потім переказувати найважливіше.

2. Дотримуйтесь інформаційної гігієни під час війни. Занурити нас в інформаційний хаос, де панують страх, тривожність і невизначеність – мета ворога. Тому не можна вірити всьому, що ви читаєте. Оберіть для себе ті ЗМІ, телеграм-канали, експертів, яким ви довіряєте і за якими стежите вже певний час.

3. Перевіряйте інформацію в першоджерелах. Всі можуть помилятися - навмисно або випадково.

Скрін, відео YouTube телефон
Скрін, відео YouTube телефон

Нагадаємо, що психолог Андрій Жельветро розповів, як поводитися жінкам, чиї чоловіки пішли на війну.

Раніше ми повідомляли, що робити українцям, яких війна переслідує у нічних кошмарах