Масштаби роботи Фонду Сергія Притули не просто вражають – інколи в них складно повірити.

Тисячі тонн гуманітарних вантажів, сотні автівок для військових, комплекси БПЛА (безпілотні літальні апарати – прим. ред.), тисячі приладів нічного бачення, дронів і різного військового обладнання, що допомагає ЗСУ відбивати ворога та захищати Україну. Волонтерський штаб Притули відкрився у перші дні війни в Києві. А Фонд офіційно існує вже майже два роки.

"Мій Фонд існує з 2020 року. Розкажу, як все починалося, – розповідає Притула. – Дуже неочікувано прийшов коронавірус, і медична система не зовсім була до цього готова. Я зробив акаунт Patreon і сказав: "Люди, скидайте гроші на Patreon, а я буду за них купувати щось для лікарів". Люди почали активно донатити. Я подумав: "Клас!" Але не знав, як воно працює. Там же збираєш, а зняти гроші можеш тільки наступного місяця. А я вже губу розкатав… Як дійшло до справи, коли треба було оплатити партію вартістю десь в півмільйона гривень, я не зміг ті гроші зняти. І що зробив? Правильно! Вийняв свої й оплатив. Коли вже можна було зняти гроші, зрозумів, що не візьму їх назад собі, аби компенсувати. Бо тоді який я волонтер?" .

Сергій Притула, гуманітарна допомога. Фото з соцмереж
Сергій Притула, гуманітарна допомога. Фото з соцмереж

Коли держава змогла сама забезпечувати питання боротьби з коронавірусом, Сергій з партнерами продовжили благодійну діяльність і взялися за інші проєкти.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

"Ми почали працювати в контексті безбар’єрного суспільства, – каже він. – Є люди, які займаються реабілітацією тих, хто опинився на колісних візках, то ми допомогли їм з меблями. Потім робили ремонт у приміщенні УТОСу (Українське товариство сліпих – прим. ред.) Усе почало крутитись, і я зрозумів, що потрібно легалізувати нашу роботу. І от восени 2020 року ми відкрили Фонд. Почали допомагати діткам з аутизмом, з синдромом Дауна і ще дуже багатьом. Набрали безліч проєктів. "

Сергій Притула, гуманітарна допомога. Фото з соцмереж
Сергій Притула, гуманітарна допомога. Фото з соцмереж

У грудні 2021 року Сергій з командою зробили звіт перед "патронами", як їх називає. Тому що жили саме за рахунок Patreon та людей, які туди донатили. Були дуже амбітні плани, які, як у всіх українців, зруйнувались в один день. Росія вторглася з війною в Україну, потрібно було діяти ще активніше.

"Ми були змушені перевести роботу Фонду з гуманітарних на мілітарні рейки. І, в принципі, мені здається, що непогано впоралися з новими викликами, – ділиться Притула. – Це попри те, що гуманітарне крило в нашого Фонду теж присутнє. У нас там класна команда, я дуже ними пишаюся. Вони виробляють чудеса! Тільки приходять до мене й кажуть: "Ми перетнули позначку в тисячу тонн гуманітарних вантажів". А там же все: продукти, медицина, засоби гігієни, одяг, дитяче харчування… Я нещодавно був на Львівському складі, то з Америки нам пригнали сонячні батареї! Вже й такі напрямки закриваємо.

Гуманітарний штаб Сергія Притули
Гуманітарний штаб Сергія Притули

Нагадаємо, що Сергій Притула ледве стримав сльози - українці зібрали навіть не на 3 байрактари: "Завдання було за 7 днів".

Раніше ми повідомляли, що Сергій Притула навчив українців, як правильно бути татом: "Ти помилився"