У понеділок, 26 березня, відзначається народне свято Гаврило Благовіст (за старим стилем – 8 квітня). Для православних вірян це дата святкування Собору Архангела Гавриїла.

Народ охрестив його Благовісником за неодноразове явище людям добрими звістками.

Гавриїл Благовіст 26 березня: історія

За традицією цього дня православні християни збираються разом, щоб прославити Архангела Гавриїла, ім'я якого означає "фортецю Божу". Згідно з церковними писаннями, Архангел Гавриїл був багатьом людям і приносив їм добру звістку.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Своєю присутністю він надихав пророка Мойсея під час написання Буття. Відкрив пророку Данилові майбутнє юдейського народу. Постав перед святою Анною і розповів, що її майбутня дочка стане матір'ю Спасителя людського.

Крім того, він постійно був поруч із Дівою Марією у її земному житті. Розповів священикові Захарію про народження Іоанна – Хрестителя Господнього. Ще Гаврило прийшов уві сні до Йосипа і відкрив таємницю приходу Месії. Він же попередив про підступні плани ірода і закликав втекти з дружиною та сином у Єгипті.

Архангел Гавриїл постійно підтримував Ісуса, коли той молився в саду Гефсимана перед жахливими тортурами. Він же повідомив про Воскресіння Христове жінкам, які прийшли помазати Його тіло миром.

Гавриїл Благовіст 26 березня: традиції свята

Цього дня прийнято звертатися до Архангела Гавриїла, щоб позбавитися простудної недуги, лихоманки. Молитва здатна захистити як від фізичних хвороб, а й від душевних.

Також за звичаєм у це народне свято починають садити томати, капусту, квасолю та баштанні культури. А ті, хто займається прядінням, намагаються закінчити заплановану роботу на Гаврила. Вважається, що нитка після цього дня неякісна. Це забобони збереглося з того часу, коли на Київській Русі більшість населення жила за рахунок врожаю з полів.

Починався час страждання, і жінки займалися землею, будинком, сім'єю та прядкою. Вони поспішали, і нитка виходила нерівномірною, з грудочками та «лисими» місцями. Пов'язані речі були негарними та неміцними. Так і виникла негласна традиція відкладати прядку після дня Гавриїла Благовіста.

Що не можна робити 26 березня

Не можна цього дня рубати дерева, інакше накличете лихо.

День вдалий для риболовлі, але не можна ловити раків.

Не дуже щасливий день для будь-яких починань, переїзду, працевлаштування, започаткування великих та складних проектів.

Не викидайте залишки хліба та їжі у відро для сміття, а згодуйте їх птахам і бездомним тваринам.

Жінкам не можна ходити з розпущеним волоссям сьогодні.

Волосся, фото: Знай.ua
Волосся, фото: Знай.ua

Нагадаємо. що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.