Восени 2024 року ціна на часник різко зросла, досягнувши 110 грн за кілограм, що викликає занепокоєння у багатьох українців. Чому популярний овоч подорожчав і як це вплине на життя людей, пояснили експерти.

Ціни на часник в Україні восени 2024 року досягли рекордних показників. На гуртовому ринку "Шувар" середня ціна становить 110 грн/кг, що хоча й на 13% менше порівняно з минулим роком, все ж залишається значною для більшості споживачів. У роздрібній торгівлі ціни ще вищі: в супермаркетах китайський часник коштує майже 140 грн за кілограм, а український – від 174 до 249 грн/кг.

Часник. Фото: скрін youtube
Часник. Фото: скрін youtube

Подорожчання часнику значною мірою обумовлене складністю його вирощування. Це культура, яка вимагає багато ручної праці, що автоматично підвищує вартість виробництва. Крім того, площі під вирощуванням часнику в Україні значно менші, ніж під іншими овочами, через що обсяг пропозиції на ринку залишається обмеженим.

Ще однією причиною зростання цін є проблеми з імпортом та логістикою. Більша частина часнику на українському ринку є імпортованою, а перебої з постачанням на фоні складної економічної ситуації ускладнюють доступ до більш дешевого продукту.

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Комуналка б'є по кишенях: за що можуть забрати квартиру у боржників Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими
Показати ще

Найбільший удар по цінах завдала погода. У 2024 році спекотне літо негативно вплинуло на врожайність часнику, знизивши якість і обсяги продукції. Через це попит на якісний часник зріс, що ще більше підштовхнуло ціни вгору.

Це зростання вартості часнику безпосередньо вплине на життя звичайних українців. Для багатьох сімей цей овоч є важливою частиною раціону, а його дорожнеча може змусити людей шукати дешевші альтернативи. При цьому можливості для зниження цін на часник у найближчий час не передбачаються, що може вплинути на споживчі звички та змусити багатьох відмовитися від купівлі цього продукту.

Нагадаємо, кіло всього по 12 грн: супермаркети різко знизили ціни на моркву, картоплю та капусту

Раніше ми розповідали, про "осінні" ціни на яблука, виноград та банани: скільки заплатимо за вітаміни

Також, щоб не "сушило" - треба 76 грн: супермаркети різко підняли ціни на мінералку, соки та газовану воду