Ціни на хліб в Україні можуть зрости, і пекарі вже готуються до нових цінників. Основні причини — блекаути, обстріли з боку росіян, дорога логістика та загальні витрати виробництва.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко пояснює, що у 2026 році хліб простої рецептури, ймовірно, залишиться відносно стабільним у ціні. Водночас частина виробів може подорожчати на 10–15%, а за складнішого сценарію — більш ніж на 20%.
"За прогнозами ВАП, у 2026 році хліб простої рецептури залишатиметься відносно стабільним у ціні, тоді як інші вироби можуть подорожчати на 10-15%, а за погіршення ситуації — більш, ніж на 20%"
За його словами, ситуація залишається непередбачуваною. Ключовий ризик — обмеження електропостачання для хлібзаводів через атаки росіян. Формально більшість підприємств масового виробництва хліба мають статус критичної інфраструктури, але на практиці це не завжди гарантує безперебійне світло.
"У більшості регіонів України хлібозаводи формально віднесені до об’єктів життєзабезпечення. Втім, цей статус часто не працює"
Частина пекарень узагалі не включена до відповідних переліків або стикається з ігноруванням свого статусу. Ліміти електроспоживання встановлюють без урахування технологічних процесів, а найгірша ситуація — у регіонах із дефіцитом генерації та перевантаженими мережами.
Відключення світла вже змушують виробників скорочувати асортимент. Складні та прибуткові позиції тимчасово знімають з виробництва, адже без стабільної енергії неможливо дотримуватися технологій.
"Навіть за наявності напруги ліміти не дозволяють одночасно працювати всім процесам"
Раніше ми повідомляли, українці масово переходять на простий хліб: все менше хто може дозволити собі випічку.
В Україні підвищать ціни на харчові продукти: що подорожчає та на скільки - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, картопля, м'ясо та молочка: як відключення світла вплине на вартість продуктів?