Українська шаблістка - олімпійська чемпіонка Ольга Харлан виграла чемпіонат світу з фехтування, який проходить у Будапешті (Угорщина), і стала шестиразовою чемпіонкою світу.
Завоювавши шосте золото чемпіонату світу, Харлан стала першою шаблісткою в історії, в активі якої тепер 4 індивідуальних світових "золота".
Ольга Харлан
Ольга Харлан
Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!
Нагадаємо, всього Ольга Харлан виграла 15 медалей на чемпіонатах світу.
Харлан розповіла, як перемагає, швидкий, як блискавка, і з чим можна порівняти удар шаблі.
"Під час змагань з фехтування на шаблях більшість людей не бачать моменту удару. Помітити те, що відбулося за частки секунди, дуже складно. До появи електронної системи фіксації удару в спортивному фехтуванні робота суддів вимагала максимальної концентрації. Моргнув оком - і пропустив випад.
Швидкість руху шаблі можна порівняти зі швидкістю кулі, якою стріляє пневматичний пістолет, а це 594 км/г. Як з нею справляються спортсмени? "Через високий рівень адреналіну, час для нас йде інакше", - пояснила Ольга Харлан.
Нагадаємо, у фіналі Ольга Харлан у напруженій боротьбі перемогла представницю Росії Софію Велику з рахунком 15:14. Харлан більшу частину фіналу вела в рахунку, але в кінцівці Велика зрівняла рахунок 13:13 і вийшла вперед. Але останні два уколи були від українки.
Президент федерації фехтування України Вадим Гутцайт в інтерв'ю "Сегодня" прокоментував блискучу перемогу Харлан.
"Основні якості Ольги - її цілеспрямованість, сильний характер і працездатність. Тобто бажання йти до мети і все для цього віддати.
Фехтування - той вид спорту, коли важко передбачити, в шикарній формі спортсмен або взагалі не в формі. У фехтуванні, особливо у Ольги після трьох Олімпіад, це чисто психологічний фактор - як вона ментально підходить до змагань.
На цьому чемпіонаті в особистому турнірі вона була дуже налаштована, психологічно витримала і зробила те, про що ми її просили. Про що ми просили Ольгу в Будапешті? Їй потрібно було витримати свій стиль. Вона боєць не силового фехтування, а технічного плану. Коли вона реально психологічно готова, то обігрує суперників тактикою, в якій дуже сильна. Потім вже йде виконання прийомів. Тому посил для неї на всіх змаганнях - витримувати тактику, яку вкладено їй в голову тренерами.
Самий і нервовий, і важкий, я так розумію, був бій з Аліною Комащук. Аліна чудово виступила. Коли йшла до Ольги, то виграла у серйозних супротивників і, можна сказати, розчистила їй дорогу. Але знову ж таки, пам'ятаєте, на Олімпіаді-2016 Ольга теж зустрілася з Комащук. І після цього говорила, що один з найскладніших боїв був з Аліною", - сказав Гутцайт.