Цифра 13 викликає абсолютно несподівану реакцію в різних країнах світу. В одних випадках число наводить жах на людей, в інших же вважається щасливим. За статистикою, близько 70% населення будь-якої країни «вірять у всяку містику», вважає кандидат психологічних наук Валерій Голіков.

13 ― нещасливе число

До числа 13 з побоюванням принято ставляться в таких країнах як Англія, США, Європа, Росія.

«П'ятниці, що випадає на 13-е число, дійсно, не можна вважати таким же днем, як всі інші. Зафіксовано, що в цей день в Лондоні в лікарні надходить на 50% більше пацієнтів, ніж зазвичай за тиждень», ― повідомив у відомому журналі «Брітіш медікел джорнел» доктор Алекс Скенлон з британського міністерства охорони здоров'я.

Негативне ставлення людей до числа 13 закладено в Таємній Вечері, думає історик, дослідник езотеричних знань Григорій Ананьєв. На Таємній Вечері Ісуса Христа були присутні 13 осіб. Юда Іскаріот ― апостол, який зрадив Ісуса, знаходився якраз таки 13-м за столом.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

На другий менш популярною версією, зіграло роль те, що в п'ятницю, 13 жовтня 1307 року за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані всі учасники ордена тамплієрів ― французькі лицарі чернечого ордену Храму. Їх звинуватили в богохульстві, а сам ордер припинив своє існування.

Стародавня скандинавська міфологія також продиктувала негативне ставлення до числа 13. Згідно з нею, за столом сиділи 12 богів. Несподівано прийшов на бенкет 13-й нежданий бог Локі. Він убив одного з богів, що в кінцевому рахунку призвело до загибелі інших богів, стихійних лих і знищення всього на Землі.

13 ― число могутності

Китайці, японці, корейці, італійці вважають число 13 щасливим числом, символом могутності і сили. Такої ж думки дотримувалися стародавні єгиптяни і індіанці племені Майя, для яких число 13 означало прихильність богів. У календарі майя 13 місяців. У них так само був тринадцятий знак зодіаку ― змієносець.

Великий російський філософ Володимир Соловйов висловив свою думку по відношенню до числа 13: «Будьте уважні з цифрою тринадцять. Вона таїть у собі багато несподіванок!».

І правда. Саме ім'я Ісуса по-грецьки пишеться 13-ма літерами. А та ж Таємна Вечеря набуває новий сенс. Вважається, що Ісус був 13-м разом зі своїми 12-ма учнями.

Нагадаємо, вокалістка Go_а отримала результати тесту на covid перед Євробаченням: "Я вільна".

Як повідомляв портал Знай.uа, Go_A перед "Євробаченням 2021" заспівали солдатам народні пісні для підняття духу: "Найкраще для них".

Також портал Знай.uа писав, що заміну солістки Go_a напередодні "Євробачення" оцінили в мережі: "Вивчила українську за 2 години".