6 січня виповнюється 81 рік від дня народження Валерія Лобановського - легендарного тренера київського "Динамо".

В цей день згадуємо, що говорили про Лобановського його колеги:

Фото 1 из 8.
Фото 2 из 8.
Фото 3 из 8.
Фото 4 из 8.
Фото 5 из 8.
Фото 6 из 8.
Фото 7 из 8.
Фото 8 из 8.

13 травня 2002 року Лобановський помер в результаті обширного інсульту. На початку 2017 року УЄФА включила його до списку десяти найкращих тренерів європейського футболу з моменту заснування організації в 1954 році.

Як писав Знай.иа, Валерій Лобановський включений у рейтинг найкращих тренерів в історії футболу за версією авторитетного видання 90min.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Офіційний сайт "Динамо" опублікував його найкращі вислови про спорт, які залишаються актуальними і на сьогоднішній день:

Я не розумію, як можна любити якусь одну тактику і відмахуватися від іншої. Кожна тактика хороша, якщо вона призводить до бажаної мети. А мета завжди одна – перемога!

Я не визнаю моди. Визнаю тільки те, що раціонально. Зокрема, для нашої команди. Сьогодні ми зіграємо ось так, а завтра – інакше.

Вміння раціонально використовувати свої фізичні і духовні можливості приходить тільки з накопиченням досвіду, зі зрілістю.

Валерій Лобановський
Валерій Лобановський

За успіх атаки і оборони в рівній мірі відповідають всі польові гравці. Хто швидше створить таку команду, той раніше зазирне в майбутнє і пожинає плоди цього випередження.

Три заповіді поважаючого себе тренера: не почути, не побачити, не сказати.

Сучасний футбол еволюціонує дуже повільно, тому що деякі гравці, так звані зірки, отримуючи величезні гонорари, які не відповідають рівню їх майстерності, хочуть, грубо кажучи, експлуатувати свій талант без спроби підвищувати рівень майстерності.

Рух – це життя, спокій – це смерть.

Без журналістів не може йти розвиток футболу. Вони можуть або гальмувати процес, або рухати його вперед.

Справжній тренер зобов'язаний уважно стежити за сучасними світовими тенденціями, постійно дізнаватися щось нове, а не використовувати з сезону в сезон одні і ті ж напрацювання.

Тренер – це творча особистість. А творча особистість має право на помилку.

Мене часто називають диктатором. Я категорично з цим не згоден. Диктатор – це той, хто готовий наказувати, не вдаючись у міркування опонента. Я завжди пропоную гравцям оскаржити мої пропозиції.

Достоєвський говорив, що категоричність суджень властива невігласам. Зокрема тому я намагаюся нікому нічого не нав'язувати.

Бути тренером значно складніше, ніж гравцем. На полі ти керуєш тільки м'ячем, а біля бровки ти керуєш людьми.

Якщо футболіст не розуміє, що зараз у футболі головне вміти грати без м'яча, а не з м'ячем, вже нічого зробити не можна. Від таких треба відмовлятися.

Немає відваги, не можеш багато в чому відмовити собі, не здатний терпіти найжорстокіший тренінг – йди.

Я вважаю, що критикувати не тільки можна, але і потрібно. І якщо критика конструктивна, якщо в ній є якісь розумні початки, то вона йде тільки на користь критикованим.

Програма – не гарантія успіху, але дає набагато більше шансів на нього, ніж стихійні дії.

Суть сучасного футболу – створення чисельної переваги на різних ділянках поля. І найперша вимога до гравця – як можна швидше переходити від оборони до атаки і навпаки.

Формула успіху у великому футболі теж давно в принципі відома: найжорстокіший відбір виносить на гребінь тільки тих, хто має здатність до колосальної концентрації душевних та фізичних сил у момент найвищих випробувань.

Копіювати привабливі зразки, наздоганяти когось – заняття безперспективне. Випереджати – ось надихаючий зміст роботи.

Як повідомляв портал Знай.ua, Шовковський "відібрав" у Лобановського головне досягнення в Динамо.