Оксана Мастерс - американська спортсменка українського походження, паралімпійська чемпіонка, займається академічним веслуванням, лижним спортом і біатлоном.
Мастерс - бронзовий призер Літніх паралімпійських ігор 2012 року в парному веслуванні, срібний і бронзовий призер зимових Паралімпійських ігор 2014 року в лижних гонках, срібний і бронзовий призер зимових Паралімпійських ігор 2018 року в біатлоні та лижних гонках.
Оксана Мастерс, Getty Images
Оксана Мастерс, Getty Images
Оксана народилася в Хмельницькому в 1989 році, через три роки після Чорнобильської катастрофи. Дівчинка народилася з фізичними вадами - ноги різної довжини (ліва була зігнутої форми), зрощені пальці і одна нирка, і батьки відмовилися від неї прямо в пологовому будинку. Оксана жила в притулках до 7 років.
Оксану усиновила самотня лікар-логопед Гей Мастерс із США. Процес оформлення зайняв більше двох років, і у січні 1997 року Гей все-таки приїхала за дитиною. У 8 років вона важила на 10 кілограмів менше норми через постійне недоїдання.
Оксана Мастерс, Reuters
Оксана Мастерс, Reuters
Незабаром одну ногу дівчинки довелося ампутувати нижче коліна, а у віці 13 років Оксана втратила і другу ногу. Незважаючи на це, Оксана почала займатися спортом - веслуванням, лижним спортом і біатлоном.
У 2011 році на американських відбіркових змаганнях до Чемпіонату світу з веслування для спортсменів з фізичними вадами Мастерс в парі з гребцем Аугусто Пересом посіла друге місце. Після цього вона змінила партнера і почала виступати в парі з Робом Джонсом, колишнім сапером, який роком раніше втратив обидві ноги в Афганістані. Разом з Джонсом Мастерс завоювала бронзові медалі Паралімпійських ігор 2012 року і Кубка світу з веслування 2013 року.
Зараз у Оксани головна мета - поїхати на Паралімпійські ігри в Токіо. Мастерс планує виступити у велогонці.

Як писав Знай.ua, український паралімпієць Олександр Дорошенко встановив два рекорди Європи на Чемпіонаті світу-2019 з легкої атлетики в Дубаях.

Паралімпійська збірна України
Паралімпійська збірна України

Олександр Дорошенко завоював дві срібні медалі, встановивши два рекорди Європи зі штовхання ядра і метання списа.
Українська команда завоювала 27 медалей (11 золотих, 8 срібних та 8 бронзових) і посіла 5 місце серед 117 країн світу.
Українські атлети встановили 24 рекорду і отримали 25 ліцензій для участі в Паралімпійських іграх в Токіо.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, оргкомітет літніх Олімпійських ігор-2020 представив оригінальні медалі.