Як правильно годувати наших пухнастих, вусатих і смугастих улюбленців? Насправді ветеринари стверджують, що можна піти двома шляхами – натуральна їжа і спеціальні корми. І краще на початку визначитися, яким шляхом ви підете, бо повноцінно зіставлятися або взаємозамінятися вони не можуть. Як це зробити і як дати своєму котику збалансоване корисне харчування – у всіх деталях далі.

Чим годувати кота
Чим годувати кота https://www.pexels.com/ru-ru/

Користуючись нагодою, нагадуємо: кішки – відмінні «терапевти», які можу дати щастя людям. І найбільш гуманно обзаводиться таким другом-рятівником, не купуючи його на ринку, а взявши в притулку знедолену тварину. До того ж коти штучно виведених порід не відрізняються здоров'ям і довгожительством. І супер хороші новини: якщо будете правильно годувати свою кішечку – вона проживе довго і щасливо не до 15-и, а до цілих 20-и років.

Як відгодувати місячне кошеня?

Якщо в ваших руках опинилося зовсім маленьке кошеня або ви відучує його від мами – до харчування маленьких пухнастиків особливі вимоги. Годувати кошеня потрібно буде власноруч з піпетки, або зі шприца без голки, або з дитячої пляшечки з сосочкою.

Що можна їсти кошеняті віком до місяця? Починаючи з тижневого віку, кошеня може вживати в їжу спеціальну суміш, яка замінить йому котяче мамине молоко. При це важливо і скільки разів його годують: це треба робити часто – близько 6-ї раз в день.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Які це можуть бути суміші? Можна приготувати і відмінну домашню суміш. Ось рецепти для цього.

  • 0,5 літра концентрованого молока з жовтком сирого яйця.
  • 15 грамів сухого цільного молока, 50 грамів цільного коров'ячого молока, 2 з половиною грами сухих дріжджів.
  • 1 чайна ложка кукурудзяної олії, 50 мілілітрів цільного молока, половина жовтка яйця.
  • Білок одного яйця збиваємо, додаємо 1 грам рослинного масла, 4 грами виноградного цукру і 1 розм'якшене яйце, зварене круто.

Чим годувати маленьких котят
Чим годувати маленьких котят https://www.pexels.com/ru-ru/

Чим годувати кошенят, старше місяця?

З 2-х місяців кошенята вже їдять самостійно. Але ще аж до 4-х місяців їх раціон залишається специфічним. У цей період бурхливого розвитку котячого організму важливо наситити його раціон максимальною кількістю вітамінів і білків. Але врахуйте, що тверда їжа кошенятам все ще не по зубах. Все м'ясне має бути ретельно перемелене. До 3-х місяців частоту годування продовжуємо підтримувати – 5-6 раз на день. З 4-х – годуємо 4-5 разів.

З 4-х до 6-и місяців кошенята сильно набирають вагу. Тому їжа їх повинна бути такою, щоб збільшувати масу м'язів, а не вести до ожиріння і зайвої ваги. Тепер вже м'ясо, курячі/яловичі субпродукти кошенятам можна просто нарізати дрібними шматочками. До нежирної молочки – додавати натуральний йогурт і ряжанку. Частота годування – 4-5 раз на день.

З півроку і до року кошенятам, крім м'яса, можна додавати в раціон нежирну морську рибу. Але в цілому варто тримати харчування в рамках: почнете потурати примхам – сформуєте шкідливі харчові звички, ризикуєте неправильно і надмірно розгодувати вихованця. До 8-и місяців кошенят слід годувати близько 3-х разів на добу, а вже після цього віку переводимо на дорослу частотність – 2 рази.

Чим годувати котят
Чим годувати котят https://www.pexels.com/ru-ru/

Як годувати кота в домашніх умовах: загальні норми

  • Домашня кішка – хоч і зовсім інша тварина, ніж собака, але в ідеалі вона теж повинна дотримуватися режиму. Так доросла кішка повинна їсти 2 рази на добу і бажано чітко в один і той же час за розкладом.
  • Якщо вибрали магазинні корми – не варто змішувати продукцію різних виробників. Це тільки нам здається, що харчова різноманітність радує кішок. Ні в якому разі, вони до цього байдужі.
  • Магазинні корми купувати потрібно дуже уважно. Корм, що знаходиться в давно відкритій упаковці, втратив безліч своїх корисних властивостей.
  • Натуральна їжа, яка потрапляє в раціон котів, повинна бути несоленою.

Чим годувати котят до року
Чим годувати котят до року https://www.pexels.com/ru-ru/

Який корм можна дорослим котам і кішкам?

Корми для кішок можуть бути штучними – тобто «магазинними», вже приготованими спеціалістами. Також ви можете годувати свого улюбленця натуральною їжею. У першому випадку вам потрібно тільки розумно вибрати виробника. А в другому – скласти правильний раціон натурального харчування. І краще для цього попередньо проконсультуватися з ветеринаром, який би обстежив вашого вихованця.

Якими кормами годувати дорослого кота краще за все? Тут немає єдиної думки навіть серед фахівців. Багато з них вважають, що магазинне харчування несе шкоду травленню домашнього вихованця. Інші ж навпаки вважають, що готові корми теж виготовляються з натуральних продуктів тільки вже в продуманому балансі, враховуючи природні потреби кішок.

Однак в одному фахівці сходяться: якщо віддаєте перевагу готовим промисловим кормам, то не годуйте додатково свою кішку звичайною їжею з власного столу. Це найкоротший шлях до ожиріння, яке настає в результаті дисбалансу поживних речовин.

У той же час власне види кормів можна чергувати. Наприклад, сухий і вологий корм чергувати навіть рекомендується. Правда, бажано тільки за умови, що вони виробляються однією торговою маркою.

Переваги сухих кормів:

  • містять близько 4-х відсотків клітковини – добре підтримують травлення домашніх тварин;
  • здійснюють механічне чищення зубів котів.

Переваги вологого корму :

  • містить в 5 разів менше калорій, ніж сухі – дає енергію без набору зайвих кілограмів.

Чим годувати кота: корми
Чим годувати кота: корми https://www.pexels.com/ru-ru/

Яким готовим кормом годувати кішок: поради ветеринарів

Промисловий корм може бути не тільки сухим і вологим. Вони також діляться на різні види відповідно до свого класу – холістік, суперпреміум, преміум, економ.

При цьому не обов'язково віддавати перевагу тільки вищим класам – цілком можна добре нагодувати свого пухнастика й економом. Як правило, виробники економлять не на якості інгредієнтів, а на упаковці та інших супутніх товару аксесуарах. Найважливіше, на що потрібно звернути увагу при покупці магазинного корму – його склад. Він повинен бути повнораціонним. Так і буде вказано на упаковці. Це говорить про те, що в кормі раціонально розраховане поєднання жирів, білків, вуглеводів, вітамінів та інших поживних мікроелементів.

Також при виборі корму слід враховувати вік і породу свого котика. Тому що для цих показників теж спеціально розробляються корми за видами.

Ще існують спеціальні лікувальні корми для кішок з різними захворюваннями. Наприклад, при хронічній нирковій недостатності рекомендується особливий корм з мінімальним вмістом фосфору і білків, а також з додатковими лікуючими речовинами.

Натуральний раціон кішки: чим годувати не можна?

Якщо ви вирішили своїй домашній кішці дати натуральне годування, то в першу чергу, запам'ятайте продукти, які їй категорично заборонено.

  • Ті, які кішки і самі за їжу не вважають і часто самі не доторкнуться: шоколад, цибуля, часник, виноград, родзинки, плодові кісточки, авокадо, горіхи макадамія, цукрозамінник ксиліт, алкоголь.
  • І не такі очевидні, як дріжджове тісто. Воно не смертельне, але здатне викликати підвищене газоутворення.
  • І зовсім несподіване – молоко. Воно може порушити роботу шлунково-кишкового тракту і привести до діареї.
  • Також не рекомендується дорослим котам до вживання печінка, свинина, кістки, томати, картопля, баклажани, фрукти і хліб.

Чим годувати кота: домашня їжа
Чим годувати кота: домашня їжа https://www.pexels.com/ru-ru/

Меню натуральних продуктів : а чим потрібно годувати котячих?

  • Субпродукти і м'ясо індички, курки, яловиче і кроляче. Ці продукти слід заморожувати або відварювати. Таким чином знищуються їх всілякі шкідливі мікроорганізми.
  • Нежирна риба без кісток – варена.
  • Відварені яєчні жовтки.
  • Молоко не рекомендується, а ось сир і кисломолочні – будь ласка. Це можуть бути і сметана, і кефір, і йогурт, і ряжанка, але тільки середнього ступеня жирності.
  • Також дорослим кішці/коту показані каші. Кращі серед них – гречка, рис, пшенична крупа, а також запарені вівсяні пластівці.
  • Деякі овочі теж надзвичайно рекомендуються. Це кольорова капуста, морква, зелена квасоля. Їх можна давати сирими або відвареними, роблячи пюре.
  • Також салат і шпинат.
  • Рослинна олія.
  • Сухі пивні дріжджі.
  • Мінерально-вітамінні підгодівлі.

Дієта домашнього кота при отруєнні

Навіть якщо ви дотримуєтеся правильного домашного харчування, кішка все одно може отруїться. З тваринами всяке буває, як і з людьми. Після отруєння для якнайшвидшого одужання кішкам надзвичайно важливо дотримувати правильну спеціальну дієту. Звичайно, найкращі рекомендації вам дасть лікар, але є і загальна норма годування в таких випадках.

  • У першу добу після події дорослих котів не бажано годувати взагалі. Так їх організм відпочине і набереться сил.
  • Є ще і протилежна порада. Відразу ж після отруєння слід дати дорослій кішці мед. Це робиться шляхом проштовхування крихітних шматочків густого меду в глотку тварини близько 5-и разів на день.
  • Далі слідує дієта з 3-разовим харчуванням.
  • Починати потрібно з рідкої каші кори в'яза (дерево), змішаної з медом і молоком. Каша так і називається – в'яз або ж ільма. Доза – одна повна чашка. Але якщо кішечка проявляє хороший апетит, то порція може бути і більшою. Таке харчування триває 3 доби.
  • Далі в раціон харчування кота додається густіша їжа. Після полудня і ввечері додаємо щось в'язке.
  • Якщо з кішкою сталося не просте харчове отруєння, а яке-небудь «отруйне» – хорошим екстреним помічником стануть аптечний настій з ісопу або мак. Ці засоби можна застосовувати при будь-якому отруєнні.