У сучасному спорті XXI століття практично в кожен новий сезон можна почути новини про допінговий скандал. Це й не дивно, адже хімія як наука давно досягла успіху, а держави витрачають чималі гроші на підготовку спортсменів, іноді навіть дуже багато. У підсумку, навіть найвідоміші спортсмени попадаються на допінгах.

Однак це не завжди було так. Відомо, що першого спортсмена було дискваліфіковано за вживання допінгу ще у 1968 році, ним був швед Ханс-Гуннар Лільенваль. Ця історія сталася на турнірі — Олімпійські ігри 1968 року, Мехіко (Мексика). Про цю історію нагадують європейські ЗМІ.

Ханс-Гуннар Ліенвалль, скріншот з мережі
Ханс-Гуннар Ліенвалль, скріншот з мережі

На Олімпійських іграх в 1968 році вперше провели допінг-тести, і першим, хто попалився на них, став шведський стрілок-п'ятиборець Ханс-Гуннар Ліельенваль, якого дискваліфікували і позбавили бронзової медалі в п'ятиборстві за виявлення надмірної кількості алкоголю в крові. З'ясувалося, що алкоголь знімає тремтіння в руках під час стрільби.

Спортсмен виступав за Швецію у командних змаганнях з сучасного п'ятиборства, в яких вони зайняли третє місце після збірних Угорщини та СРСР. Але в призерах Швеція значилася лише до вечора, коли в допінг-пробі Лільенваля було виявлено заборонений етанол або просто – алкоголь. Спроби Ханса-Гуннара пояснити, що він випив усього "два пива", щоб заспокоїти нерви перед стрільбою, звичайно, не подіяли, і бронзові медалі довелося віддати.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Роналдіньо влип в серйозні неприємності, копи не церемонилися з легендою футболу, відео.

Як повідомляв Знай.uа жовта картка на кілька хвилин і "вкидання" ауту ногою — нові правила футболу спантеличать вболівальників.

Знай.uа писав, українська легкоатлетка Прищепа попалася на допінгу.