Легендарному тренеру і спортсмену Луїсу Енріке Мартінесу Гарсія виповнюється 50 років. Гравець "Реалу" та "Барселони", пізніше - зірковий тренер "Барси" та Збірної Іспанії, він закріпив своє місце в історії чисельними титулами, які вибороли його підопічні. Знай.ua згадує найяскравіші моменти з життя футболіста, які склали важливі етапи його професійного й особистого розвитку.

Малий Лучо Енріке почав займатися футболом ще у 7-річному віці. У 14 років Енріке отримав запрошення на перегляд у хіхонський "Спортінг", вболівальником якої він був з дитинства. Але за підсумками перегляду підлітка визнали недостатньо перспективним і фізично слабким. Однак це не зламало його бойового духу - він лише продовжив напруженіше тренуватися.

У 17 років клуб "Ов'єдо" запропонував Луїсу Енріке професійний контракт. Іспанська юнак взяв невеликий аванс і погодився підписати договір, але тут несподівано на горизонті знову з'явився хіхонський "Спортінг". Молодий спортсмен вирішив йти за своєю мрією й віддав завдаток "Ов'єдо" і став гравцем "Спортінга".

У своєму дебютному сезоні 1990/91 Луїс Енріке провів приголомшливу кампанію – зіграв 35 матчів і забив 14 голів, таким чином ставши найкращим молодим гравцем чемпіонату Іспанії. Саме тоді юнаком зацікавився й столичний "Реал". Там Енріке провів 5 сезонів і став чемпіоном Іспанії в складі "галактікос". Однак у "Реалі" Енріке тримали подалі від атаки, і за 5 років він забив усього лише 15 голів. Амбіції футболістра вимагали чогось іншого, тому контракт з мадридським клубом не було продовжено.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Тоді Луїс Енріке несподівано прийняв пропозицію головного супротивника "Реалу" - "Барселону". Хоча початково фанати були насторожені щодо такого "перевдягання", згодом ця напруга зникла. З "Барсою" Луїс Енріке виграв ще більше титулів, і у першому ж сезоні він зміг загнати у ворота два десятки м'ячів.У 2001-му році Луїс Енріке став капітаном "Барси", а у свої 34 року він прийняв рішення завершити професійну кар'єру.

Однак братися за фах тренера він не поспішав. Енріке вирішив переоцінити свої цінності, зайнявся марафонським бігом і тріатлоном. Віхою в цьому періоді його життя став супермарафон Сахарою - спортсмен пробіг 251 км найбільшою пустелею планети.

Після цього Луїс Енріке вирішив повернутися до професійного футболу. Спочатку він очолив дубль "Барси" з приголомшливим успіхом, що відкрило йому шлях до італійської "Роми". Однак саме там його чекав найбільший провал у кар'єрі - конфлікт з капітаном команди Франческо Тотті викликав справжню ненависть громадськості. Наступною його командою стала "Сельта", з якою у Луїса також не вдалося побудувати успішну гру.

Нарешті, 19 травня 2014 року Луїс Енріке підписав трирічний контракт з "Барселоною". Тоді клуб чекали революційні зміни - звідти пішов Карлес Пуйоль, Віктор Вальдес, Сеск Фабрегас, Боян Кркіч, Алексіс Санчес, зате приєдналась майбутня зірка - уругваєць Луїс Суарес. Саме Енріке можна вважати творцем культового тріо Мессі-Суарес-Неймар, оскільки тренер зумів гармонійно знайти позиції на полі всім трьом. Саме з Енріке "Барселона" зуміла у перший сезон перемогти в Кубку та Чемпіонаті Іспанії, а також у Лізі чемпіонів. У 2018 Луїс Енріке отримав пропозицію від іспанської федерації очолити національну команду.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Моуріньо став головним тренером Тоттенхема.

Як повідомляв портал Знай.ua, Футболісти "Динамо" підпалили рідний стадіон – "Слідуємо старій добрій традиції".

Також Знай.ua писав, що Зірка "Шахтаря" розбереться з хитрою коханкою в суді через пікантне відео.