З двадцяти команд, які брали участь у першому незалежному першості України після розпаду Союзу, у вищій лізі залишилися лише чотири клуби – "Динамо", "Шахтар", "Зоря" і "Карпати". ТОП-10 зниклих найвідоміших футбольних клубів України, які були сильними суперниками, пішли у небуття.

Джерело: видання КП в Україні.

"Дніпро" (Дніпропетровськ)

Відзначив в 2018 році 100-річчя самий дорослий український клуб припинив своє існування лише в минулому році.

Найцікавіше, що, на фініші, "Дніпро" зумів наостанок підкорити Європу і домогтися найвищого досягнення серед українських клубів за останні десять років. Подумати тільки – в 2015 році "Дніпро" грав у фіналі Ліги Європи, а у складі команди грали легенди футболу - Коноплянка, Калініч, Матеус, Дуглас, Бойко.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У власника "Дніпра" Ігоря Коломойського пропав інтерес до футболу, і він банально перекрив кисень клубу, припинивши фінансування, залишивши за собою мільйонні борги перед гравцями та тренерським штабом.

Літак з футболістом Еміліано Сала на борту зник з радарів
Літак з футболістом Еміліано Сала на борту зник з радарів

"Металіст" (Харків)

Протягом майже десяти років харківський "Металіст" був третьою силою в українському футболі. До пори До часу в "Металіст" пристойні інвестиції вливав власник клубу Олександр Ярославський, але в грудні 2012 року він несподівано продав клуб. Після чого справи пішли на спад.

"Металург" (Запоріжжя)

Клуб, який подарував нинішній збірній України одразу трьох вихованців – Степаненко, Кривцова і Сидорчука, припинив своє існування в тому ж році, що і харківський "Металіст".

Матч Шахтар-Динамо, фото: UA-Футбол
Матч Шахтар-Динамо, фото: UA-Футбол

"Таврія" (Сімферополь)

Перший чемпіон України і володар Кубка країни 2010 годаисчезвынужденно з футбольної карти України в результаті анексії Криму.

"Кривбас"

У свій час криворізький клуб поважали в чемпіонаті України, а "Динамо" і "Шахтар" справно втрачали очки в Кривому Розі. "Кривбас" фінансувався "Криворіжсталлю", а ті не шкодували фінансових вливань. "Кривбас" двічі брав бронзові нагороди чемпіонату України і привозив в Кривий Ріг чемпіонів світу Джанлуїджі Буффона, Фабіо Каннаваро, Ліліана Тюрама.

"Металург" (Донецьк)

Як і "Кривбас", донецький "Металург" теж в певний період входив в еліту українського футболу: обіймав бронзові місця в чемпіонаті України, грав у фіналі Кубка, виходив у єврокубки і виростив Генріха Мхітаряна – кращого футболіста, якого тренував Мірча Луческу в "Шахтарі".

"Говерла" (Ужгород)

Команда-ліфт, рекордсмен за кількістю понижень в класі, яка за часи незалежності України тричі змінювала назву.

"Севастополь"

Другий за популярністю клуб Криму встиг провести в Прем'єр-лізі лише один сезон і зайняв там дев'яте місце.

ЦСКА (Київ)

Центральний спортивний клуб армії був розформований у 2009 році – в той час, коли і сама наша армія втрачала статус, максимально скорочуючи свою чисельність.

Матч Шахтар-Динамо, фото: UA-Футбол
Матч Шахтар-Динамо, фото: UA-Футбол

ФК "Харків"

Ще один харківський клуб був створений на руїнах харківського "Арсеналу" в 2005 році, коли "Металіст" переживав не найкращі часи.

На руїнах історії залишилися і багато інших клуби, колись небезуспішно виступаючих в першій та другій лігах країни. І їх набагато більше, ніж тих, хто засвітився в еліті, а потім зник. І їх число буде рости.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що через пандемію коронавірусу приїзд до збірної України Руслана Малиновського знаходиться під питанням.

Як повідомляв портал "Знай.ua", збірна України у феєричному матчі обіграла команду Польщі з рахунком 8:6.

Також "Знай.ua" писав, що воротар донецького футбольного клубу "Шахтар" і збірної України Андрій П'ятов взяв участь у челенджі "Залишайся вдома" #StayAtHomeChallenge.